Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Spodbujamo k zmanjšanju uporabe plastike

Konec lanskega leta je župan Nejc Smole podpisal pristopno izjavo k Dogovoru o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora. S tem se Občina Medvode zavezuje, da pri organizaciji različnih oblik javnih ali internih prireditev in sestankov ne bomo uporabljali plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor) hkrati pa si prizadevamo tudi za zmanjšanje količine embalažnih odpadkov.

Skupnost občin Slovenije je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor, v okviru projekta Občina brez plastike za enkratno uporabo, podpisala Sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K pobudi je doslej pristopila približno četrtina vseh slovenskih občin.  

V Občini Medvode smo na dogodkih sokove v tetrapakih nadomestili z lokalno pridelanim jabolčnim sokom v steklenicah. V pritličju smo odstranili avtomat za kavo in pitnik s plastičnim balonom za vodo, kjer ja nastajalo največ plastičnih odpadkov in odslej še bolj aktivno spodbujamo pitje vode iz pipe. Na Tržnici Medvode je že vse od odprtja prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo, prodajalcem pa brezplačno zagotavljamo biorazgradljive vrečke.

Ozaveščanju in ohranjanju okolja se pridružujejo tudi naši javni zavodi, ki spodbujajo ločevanje odpadkov, plastični pribor so nadomestili z okoljsko bolj sprejemljivim, pribor za enkratno uporabo pa, kjer se le da, nadomeščajo s priborom za večkratno uporabo. V vrtcih in šolah še posebej veliko pozornosti namenjajo izobraževanju in osveščanju naših najmlajših.  

Tudi občane vabimo, da se nam pridružite in z majhnimi ekološkimi koraki pripomorete k zmanjševanju uporabe plastike in posledično onesnaževanju okolja. Mnogo prehitro namreč izrabljamo naravne vire in uničujemo naš planet, na deponijah pa se vsak dan kopiči več embalaže.

Oglejte si tudi