Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Obnovljena Hafnerjeva kapelica v Preski

V letošnjem letu je Restavratorstvo Kavčič d.o.o. celovito obnovilo Hafnerjevo kapelico v Preski. Najdete jo na začetku kolesarske poti Preska – Seničica. Lani nam je namreč uspelo doseči dogovor o odkupu zemljišča s kapelico, katerega lastnik je bila doslej Republika Slovenija, z zemljiščem pa je upravljal Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Hafnerjevno kapelico v Preski je dal leta 1934, po smrti edinega sina, zgraditi domačin Lovro Hafner (1883–1963), trgovec, skladatelj in organist. Načrti zanjo so delo arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957) in njegovega asistenta, arhitekta Janeza Valentinčiča (1904–1994), ki je tudi vodil gradnjo. Kapelica je kulturni spomenik lokalnega pomena, ki ga je treba varovati in obnoviti v skladu s predpisanimi smernicami.

Pred obnovo je konservator Vid Klančar izdelal podroben konservatorski načrt s popisom vseh potrebnih del, ki so bila kasneje izvedena deloma v delavnici deloma pa na sami lokaciji kapelice. Obnovljeni so bili vsi elementi kapelice in zvonika, od lesenih, kovinskih, kamnitih in betonskih delov do slike Brezjanske Marije Pomočnice. V mali odprti zvonik ob kapelici je znova vgrajen tudi zvon, ki je zadnjih nekaj let manjkal. Po mnenju stroke gre za zgleden primer pristopa k obnovi objektov kulturne dediščine. Vrednost vseh izvedenih del znaša dobrih 30.000 EUR.

V času obnove je neurje porušilo eno od treh lip, ki so bile zasajene ob kapelici. Arboristično mnenje je pokazalo, da sta tudi preostali lipi v slabem stanju in obstaja velika nevarnost porušitve ob naslednjih neurjih. Lipi smo tako nadomestili z dvema novima. Spomladi bomo v bližini postavili tudi nove klopi.

Zaradi trenutnih razmer in omejitev zbiranja je bila napovedana slovesnost Župnije Preska ob odprtju prenovljene kapelice prestavljena, vse občane in obiskovalce pa vabimo, da izkoristite jesenske dni za prijeten sprehod in si prenovljeno kapelico ogledate v živo na Bonovcu. Ob kapelici je postavljena začasna razstava o obnovitvenih delih in zgodovini kapelice.

Ob zaključku del smo izdali tudi knjižico »Hafnerjeva kapelica Marije pomagaj v Bonovcu«, katere avtor je Vid Klančar. V njej najdete veliko zanimivega slikovnega gradiva in poglobljeno predstavitev tega medvoškega bisera. Izvod knjižice si lahko priskrbite v avli Občine Medvode ali v Knjižnici Medvode.

Oglejte si tudi