Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občina Medvode po novem na PISO

Občina Medvode je v tem mesecu zamenjala partnerja pri zagotavljanju geoinformacijskega sistema (GIS) za občane in zaposlene. Odslej smo prisotni na portalu PISO – Prostorski informacijski sistem občin, kjer smo 152. pridružena občina.

PISO je najbolj razširjen občinski GIS v Sloveniji, ki ga danes uporablja že 152 občin in več kot 90.000 uporabnikov. Gre za zbirko občinskih in državnih vsebin, med drugim si lahko na portalu ogledate trase gospodarske javne infrastrukture, namensko rabo zemljišč, podatke o parcelah in stavbah ter različne ortofoto posnetke površine občine.

Sistem PISO sestavlja PISO Spletni in Mobilni pregledovalnik na eni strani; ter na drugi namenske aplikacije, ki jih bomo uporabljali zaposleni na Občini Medvode. Do sistema PISO lahko dostopate prek povezav na naši spletni strani oziroma prek direktne povezave: http://www.geoprostor.net/medvode. Občani lahko podatke pregledujete v javnem delu PISO, kjer je večina podatkov dostopnih brez prijave, ob prijavi pa dobite dostop še do nekaterih dodatnih vsebin. Sistem PISO zagotavlja podjetje Realis d.o.o., ki je certificiran Microsoft Gold Partner.

Menjava ponudnika GIS predstavlja naslednji korak v digitalizaciji Občine Medvode, saj PISO omogoča povezljivost z občinskim dokumentnim sistemom in drugimi programskimi orodji. PISO je povezan tudi z ostalimi državnimi bazami in sistemi, podatki pa se tedensko posodabljajo z upravljalci podatkov, kot so GURS, AJPES, MOP, ZGS, DRSI, MK, ARSO, DRSV in drugi.

Oglejte si tudi