Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Šesta sezona akcije sterilizacij in kastracij mačk in psov

V šestih letih smo med mački v veliki meri preprečili nalezljive bolezni, hkrati pa tudi zajezili število mačjih mladičev, saj novih domov zanje praktično ni več.  Mačka v povprečju živi 15 do 20 let, zato je v Sloveniji zelo težko najti nove varne domove za mačje mladiče. Veliko mačk slej ko prej postane zapuščenih, »potepuških« mačk, zato je edino prijazno ravnanje človeka do živali, da s sterilizacijami in kastracijami omejimo in zajezimo število novih mačk.
Občane, ki svojih mačk in psov še niste sterilizirali/kastrirali, vabimo, da se pridružite izjemno ugodni akciji sterilizacij in kastracij. Za skrbnika mačke je strošek 20 evrov, za skrbnike psov pa je cena odvisna od teže psa, Občina Medvode prispeva za vsakega 20 evrov, svoj del v dober namen prispeva tudi Veterina Tristokosmatih iz BTC v Ljubljani. Operacije izvaja dr. vet. Iris Selan.
Prednosti sterilizacije / kastracije:
  • samec ne bo več označeval teritorija,
  • mačke se ne bodo potepale, zmanjša se možnost nesreč in prenosa nalezljivih bolezni,
  • onemogočen je razvoj tumorjev na testisih in raka na maternici,
  • zaradi gonitev in pretepov mačke ne bodo izpostavljene poškodbam, ranam, okužbam in prenosom nalezljivih bolezni,
  • omejitev mačjih legel, ki so lahko 2x letno pri eni samici, posledično se samice izčrpavajo, mladiči umirajo, saj ne dobijo varnih domov,
  • miške najbolje lovi sita, zdrava in sterilizirana mačka.
Akcija sterilizacij in kastracij mačk in psov je projekt, s katerim želimo preprečiti in omejiti nova mačja in pasja legla. Končajo kot zavržene, potepuške mačke, za katere nihče ne skrbi. Med seboj se množijo, so bolne in bolezen širijo med svojo populacijo. Nekatere bolezni so prenosljive tudi na pse in na človeka. Veliko število živali pogine zaradi bolezni ali pod kolesi avtomobilov. Okužijo lahko lastniške mačke, ki niso pod nadzorom lastnikov.

Mnogo psov svoje življenje preživlja osamljenih v boksih ali celo na verigi. Živali so družabna bitja, potrebujejo družbo drugih živali in ljudi. Osamljenost živali in agresija do živali sta nesprejemljivi.

V slovenskih zavetiščih veliko število živali čaka na svojega lastnika in dom. Občine za živali plačujejo mesec dni, zavetišča si za nadaljno oskrbo živali sredstva zelo težko pridobivajo.

Občani lahko pokličete Veterino Tristokosmatih na Kajuhovi 5 v Ljubljani na tel. št. 031 790 600 ali 01 544 36 58, se dogovorire za termin v zgodnjih jutranjih urah, pripeljete žival in sporočite osebne podatke (stalni naslov mora biti v občini Medvode).

O mačkah brez skrbnikov ali o mačkah, za katere lastniki ne skrbijo, prosimo obvestite društvo za varovanje okolja in pomoč živalim Reks in Mila (031 391 056) ali Zavetišče Horjul (051 304 435), da poskrbijo zanje.

Cilj projekta je osveščanje občanov o pomenu veterinarsko urejenih živali, spodbujanje preventivnih ukrepov, preprečevanje novih zavržnih živali, preprečevane širjenja bolezni in posledično poginov. Na ta način prihranimo denar, saj s preventivo omejimo zavržene živali, za katere je vsaka občina dolžna poskrbeti po Zakonu o zaščiti živali.

Bodimo humani do živali! Prijazno vabljeni, da skupaj poskrbimo zanje.

Oglejte si tudi