Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Presejalni programi rešujejo življenja

Različne oblike raka so med napogostejšimi vzroki smrti pri nas. V Sloveniji imamo zelo dobro organizirane presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka, ki mnogim rešujejo življenja. Če raka odkrijejo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje manj obsežno in kakovost življenja boljša. Zato je pomembno, da se odzovete na vabilo presejalnih programov ZORA, DORA in Svit, kjer so poskrbeli za varno obravnavo tudi v času epidemije.

Rak je v Sloveniji velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Med vzroki smrtnosti je na prvem mestu pri moških in na drugem pri ženskah. Vendar pa nekatere vrste raka znamo in zmoremo uspešno preprečevati ali odkrivati zgodaj.

Program Svit – rak debelega črevesa in danke
Redno sodelovanje v Programu Svit pomembno pripomore k zgodnjemu odkritju bolezni ter uspešnemu zdravljenju, lahko pa razvoj bolezni celo prepreči. Med vsemi novo odkritimi primeri raka v Sloveniji se je v letih 2007–2017 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb v programu Svit.

Program ZORA – rak materničnega vratu
V preteklosti je bila pogostost raka na materničnem vratu v Sloveniji v evropskem vrhu, v zadnjih letih pa se Slovenija z incidenčno stopnjo okoli sedem na 100.000 žensk in umrljivostjo dve na 100.000 žensk uvršča med države z najmanjšim bremenom te vrste raka. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadar koli zbolele za rakom materničnega vratu. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo.

Program DORA – rak dojke
V programu DORA z mamografijo odkrivajo majhne, še netipne oblike raka dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno, kakovost življenja bolnic pa večja. Letno odkrijejo raka dojk pri več kot 600 ženskah, večinoma na začetni stopnji in omejenega na dojko. Dolgoročni cilj je za tretjino zmanjšati umrljivost za rakom na dojki med ženskami od 50. do 69. leta. Analiza, ki jo je za obdobje od leta 2012 do leta 2016 pripravil Register raka Slovenije, je pokazala, da je velika večina (99,6 %) žensk, ki so jim odkrili raka na dojki v programu DORA, preživela pet let po diagnosticiranju bolezni, kar pomeni, da so premagale raka.

Z organiziranimi presejalnimi programi učinkovito zdravijo predrakave spremembe in bolezen odkrijejo v zgodnji fazi. Z udeležbo v teh programih naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja, obenem pa pripomoremo k vzdržnosti in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. Ob tem pozivamo občanke in občane naše občine, da še naprej skrbite za zdrav življenjski slog, se ne prepustite zdravju škodljivim razvadam ter ste pozorni na zgodnje znake raka in ne odlašate z obiskom pri zdravniku.

Oglejte si tudi