Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Nacionalni teden prostovoljstva

Slovenska filantropija med 25. in 31. majem 2020 že tradicionalno organizira 21. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Letos teden obeležujemo nekoliko drugače kot pretekla leta.
Prostovoljstvo se vedno dogaja v skupnosti. S sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je 24 slovenskih občin letos naziv Prostovoljstvu prijazno mesto ponovno potrdilo. Naziv pa sta prvič pridobili tudi Občina Logatec in Občina Velika Polana. Občina Medvode še naprej ostaja Prostovoljstvu prijazno mesto.
V obrazložitvi je Slovenska filantropija zapisala: »Občina Medvode je naziv potrdila, ker omogoča dobre pogoje za delo številnih prostovoljskih organizacij in spodbuja vključevanje celotne lokalne skupnosti – z županom in občinsko upravo kot zgledom – v prostovoljstvo, tako da organizira večje prostovoljske dogodke, Medvoški kulturni festival, Festival Medvode v gibanju, Evropski teden mobilnosti, v katerih skupaj sodeluje več kot 700 prostovoljcev; poskrbi tudi za zgledno zahvalo prostovoljcem iz kulture, športa in z drugih področij.«
Župan Nejc Smole je ponosen na vse prostovoljce, ki skrbijo, da je naša skupnost živa: »Generacije naših starih staršev imajo vrednote solidarnosti vgrajene v osnovno razumevanje sveta. Mlajše vzgaja svet, ki kot pomembne prodaja popolnoma druge vrednote. Če bomo znali prostovoljstvo, kot protiutež družbi egoizma, živeti in ga z zgledom približati mladim, potem se nam ni bati ne za družine, ne za lokalne skupnosti ali državo.«
Na Veseli dan prostovoljstva, 27. maja 2020, ste od prostovoljcev lahko prejeli časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame, ki so ga med 10. in 12. uro delili po večjih krajih v Sloveniji. Na medvoški tržnici so časopis delili prostovoljci Turistične zveze Medvode. V njem boste spoznali številne prostovoljke in prostovoljce, njihove izkušnje, različna področja prostovoljstva ter prostovoljske organizacije.
V šolskem letu 2019/2020 je naziv Junaki našega časa potrdilo tudi 16 šol in en dijaški dom. Vsi zavodi načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev. Izkazali so se s številnimi akcijami in projekti na različnih področjih (med-vrstniška pomoč, sodelovanje z domovi starejših občanov in drugimi zavodi, sodelovanje pri pripravi športnih in kulturnih prireditev, pomoč živalim, zbiranje raznih potrebščin …). Veseli smo, da je med njimi ponovno Osnovna šola Preska.
Prostovoljci iz OŠ Preska so se družili s starejšimi v Centru starejših Medvode, mladi za podnebje so organizirali in izvedli okroglo mizo o podnebnih spremembah, na stojnici so zbirali dobrodelne prispevke za hrano in veterinarsko oskrbo zapuščenih mačk, snemali film Nikoli ne obupaj, namenjen spodbujanju vrstnikov k sprejemanju in vztrajanju. Devetošolci prostovoljci so v oddelku podaljšanega pouka in med odmori prostovoljno pomagali prvošolcem pri kosilu, v šolski knjižnici, na kostanjevem pikniku, pri učenju, branju, delanju nalog, ustvarjanju in športu. Koordinatorica prostovoljskih aktivnosti je Romana Franković.
Vsem prostovoljcem ponovno čestitamo ob njihovem tednu in se zahvaljujemo za vse prostovoljne ure, ki jih opravijo v naši skupnosti.

Oglejte si tudi