Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C

JESENSKE SERENADE - USPAVANKE POLETJU

##VIEWS##
Organizator: JAVNI ZAVOD SOTOČJE MEDVODE in Glasbena mladina Ljubljanska
Kontaktni podatki organizatorja: Javni zavod Sotočje Medvode, kultura@zavodsotocje.si , +386 (0)1 361 43 46.
Vstopnina: Vstop prost
Obvezne so rezervacije sedežev na tel. 01 361 43 46 (pon - pet 6.00 - 11.00 in 12.00 - 14.00) ali mail kultura@zavodsotocje.si

V Medvode že 34. leto prihajajo Jesenske serenade, ki jih v sodelovanju z Javnim zavodom Sotočje Medvode organizira Glasbena mladina Ljubljanska. 

Zadnji septembrski koncert nosi naslov Uspavanke poletju, izvedel pa ga bo Slovenski godalni sekstet.

Vabljeni. 

Sreda, 29. septembra 2021, ob 20.00   Cerkev sv. Janeza Krstnika v Zbiljah


USPAVANKE POLETJU


Slovenski godalni sekstet 
Ana Dolžan, violina
Vid Sajovic, violina
Nejc Mikolič, viola
Anuša Plesničar, viola
Izak Hudnik, violončelo
Katarina Kozjek, violončelo


Koncert z lastno poezijo povezuje pesnik Kristian Koželj.


Spored:


Uroš Krek (1922–2008): 
Godalni sekstet na temo Franka Martina


Kristian Koželj: 

Trenutek, ko pod podplatom zdrsne kamen ...
Lapidis Lacrimae
Zanimivo
Canzone d'amore 


Johannes Brahms (1833–1897): 
Godalni sekstet št. 2 v G-duru, op. 36
Allegro non troppo
Scherzo: Allegro non troppo – Presto giocoso
Adagio
Poco allegro


SLOVENSKI GODALNI SEKSTET
(SGS) deluje projektno že od leta 2017. V septembru 2017 so se tako sodelujoči glasbeniki iz spoštovanja in v spomin delovanja prof. Tomaža Lorenza zbrali na koncertu v Mestnem muzeju v Ljubljani pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, iz katerega je od tedaj zrastlo že tradicionalno muziciranje v ciklu Jesenskih serenad. Zaradi preteklih uspehov in vzajemnega interesa do skupnega muziciranja se je tako oblikovala stalna zasedba v sestavi: Ana Dolžan in Vid Sajovic na violini, Nejc Mikolič in Anuša Plesničar na violi ter Izak Hudnik in Katarina Kozjek na violončelu. Člani Slovenskega godalnega seksteta so se izobraževali doma in na tujem (Ljubljana, Dunaj, Detmold, Rotterdam, Zürich in Salzburg) in se poleg udejstvovanja znotraj polja komorne igre redno udejstvujejo tudi v orkestrski (Slovenska filharmonija, KSO Celovec, RTV  Slovenija itd.) in pedagoški (AG Ljubljana, KGBL, GŠ Škofja Loka, GŠ Kranj itd.) praksi in s svojim delom celo posegajo v raziskovalno polje filozofije in muzikologije.  Zasedba je v preteklih štirih letih nanizala že lepo število skupnih koncertov (Ljubljana, Celje, Vrhnika, Kropa itd.), v letu 2021 pa sta se formirala tudi dva glasbena cikla, katerih osnovno izvajalsko telo je zasedba Slovenskega godalnega seksteta s sodelujočimi gosti. Prvi nosi naslov 24 strun v atriju in predstavlja cikel  koncertov v atriju ZRC SAZU-ja v Ljubljani, katerih vodilo je izvajanje in spodbuda po napisanih novitetah slovenskih skladateljev za sestav. Drugi pa je DermotAbonma v Kropi na Gorenjskem, posvečen slovenskemu tenoristu Antonu Dermoti, v sodelovanju z uspešnimi slovenskimi pevci: Klemenom Torkarjem, Lizo Šparovec, Tomažem Štularjem in Irmo Mihelič. Poleg tega je komornemu sestavu svojo skladbo z naslovom Godalni sekstet posvetila tudi slovenska skladateljica Larisa Vrhunc, v mesecu decembru 2020 pa so glasbeniki prejeli tudi ponudbo za studijsko arhivsko snemanje (Krek/Dvořák) na 3. programu RTV Slovenija, radiu Ars. Umetnikom predstavlja komorna glasba, poleg ostalih glasbeniških panog, krono glasbenega ustvarjanja in jih izpolnjuje tako na poklicni kot osebni poti. Poleg vsebinske zaokroženosti in tehtnosti programa, kvalitetne in premišljene izvedbe sta  njihovi glavni vodili spodbujanje pisanja slovenskih novitet za sestav in močno poudarjena izobraževalna komponenta. 


KRISTIAN KOŽELJ
(1984) je pesnik, igralec, pedagog in knjižničar. Je član Igralskega studia bratov Vajevec, v okviru katerega je leta 2017 uprizoril monodramo Alessandra Baricca Devetsto. Leta 2018 je pri Hiši poezije izšel njegov pesniški prvenec Muzej zaključenih razmerij, istega leta pa je prejel nagrado revije Sodobnost za najboljši slovenski esej. Poezijo in eseje redno objavlja v najuglednejših literarnih revijah doma in v tujini.  Že desetletje je mentor srednješolskim pesnikom in igralcem. Od januarja 2021 vodi Univerzo za tretje življenjsko obdobje v okviru Osrednje knjižnice Celje. Leta 2021 je na Pesniškem turnirju Založbe Pivec s pesmijo Prvo obhajilo osvojil naslov vitez poezije.





Oglejte si tudi