Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Zaprašene podobe, fotografska zapuščina Franceta Cerarja.

V četrtek, 18. septembra 2014, so v preddverju Viteške dvorane Muzeja novejše zgodovine Slovenije odprli občasno fotografsko razstavo Zaprašene podobe, fotografska zapuščina Franceta Cerarja.
Fotografska razstava je posvečena predstavitvi ustvarjanja amaterskega fotografa Franceta Cerarja iz Lukovice pri Domžalah. Po poklicu rajonski elektromonter je pretežni del fotografij posnel na svojih rajonskih obhodih, ob različnih dogodkih, proslavah, pogrebih, v varnem zavetju domače hiše in njene bližnje okolice. Osrednji izbor na razstavi predstavlja štirinajst portretnih fotografij, na katerih so ujeti ljudje na različnih življenjskih postajah. Od otroštva, mladostniških let, do zrelejšega obdobja življenja in skupinski portreti, tistega, bolj zabavnejšega dela življenja. Razstavo dopolnjujejo še trije manjši tematski izbori: izbor družinskih fotografij, izbor fotografij dogodkov v širši okolici Lukovice in izbor fotografij z XI. olimpijskih iger v Berlinu leta 1936.

Po pozdravnem nagovoru direktorice muzeja dr. Kaje Širok in nagovoru avtorice razstave kustosinje Andreje Zupanec Bajželj je razstavo slovesno odprl župan Matej Kotnik. Prijetno vzdušje sta z glasbenimi vložki dopolnila orgličar Marjan Urbanija in njegov sin.

Fotografsko gradivo, skupno zapuščina šteje prek 4000 najrazličnejših posnetkov, je z donacijo Francetovih svojcev muzeju, postalo del naše skupne dediščine. Preko posnetkov, ki beležijo t. i. vsakdanjik »malih ljudi« in njihovih opravil ohranjene fotografije dokumentirajo zgodbe lokalne skupnosti na širšem območju občine Lukovica. Na tem mestu torej zahvala svojcem, da so se odločili gradivo shraniti v naši ustanovi in ga s tem prepustiti v uporabo našim zanamcem.

Razstava bo v prostorih muzeja na ogled še vse do 2. novembra 2014, v prvi polovici leta 2015 pa bo razstava gostovala tudi v prostorih Občine Lukovica. Vljudno vabljeni!

 

Andrejka Zupanec Bajželj

Foto: Sašo Kovačič, MNZS

 

Oglejte si tudi