Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Začetek del Imovica – Prevalje

V Imovici so se v polnem zamahu pričela dela izgradnje fekalne kanalizacije, ki se bodo v naslednjem letu nadaljevala v Prevaljah. Takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale, se bo vzporedno pričelo tudi z obnovo vodovodnega sistema, ki bo funkcionalno nadomestil vodooskrbo po obstoječem vodovodnem omrežju ter zagotovil zadostne dotoke vode v vodovodno omrežje. Na tem mestu je smiselno pojasniti, da cevovoda ne potekata po identičnih jarkih, saj je pri izgradnji potrebno slediti tehničnim smernicam in predpisanim odmikom, zato gre v praksi za ločeni investiciji, pri katerih je skupna le izgradnja zgornjega ustroja ceste. Izgradnji kanalizacije in vodovoda bo sledila rekonstrukcija ceste z izgradnjo meteorne kanalizacije, pločnika in prenovo javne razsvetljave.

 

Naj dodamo še to, da so omenjena dela tudi osnova za postopno obnovo vodovodnega, pa tudi kanalizacijskega omrežja v vaseh Videm in Koseze, ki so predvideni po končanju del v Gradišču in Zg. Praprečah.

 
Ko smo malce poklepetali s krajani, smo izvedeli zanimive reči. Spomini na to, kako so sami kopali jarke za cevi, koliko truda in prostovoljstva je bilo potrebnega, da so dobili pitno vodo v vsako hišo, so še kako živi. A vendar je po vseh letih sistem zastarel in vprašljivost pitne vode, ki teče po nevarnih azbestnih ceveh je pereč problem že vrsto let, zato z navdušenjem pozdravljajo obnovo in zagotovitev neoporečne pitne vode.

 

Vaščani Imovice ter Prevalje so veseli, da so le prišli na vrsto, saj že vsaj dve desetletij ni bilo izvedenih nikakršnih investicij ali obnovitvenih del v njihovih vaseh, čeprav enakovredno vsem občanom plačujejo davke ter druge obveznosti do Občine Lukovica. Dejstvo, da je župan njihov sovaščan, je večkrat v breme, kot pa v korist. Za Imovico in Prevalje je vedno zmanjkalo sredstev v proračunu, ali pa so bila prerazporejena z rebalansom. Radi povedo, da so nemalokrat slišali: »Kaj boste vi, ki imate župana. Saj vse imate!« Da bo projekt res zaživel, so verjeli šele na dan, ko so se v Imovici pojavili stroji.

Vaščani Prevalje so z ustanovitvijo vaške Iniciative za izgradnjo kanalizacije in obnovo vodovoda že dolgo nazaj nakazali na svoje želje in jasno izrazili zahtevo po omenjenih delih. Tudi v Prevaljah bodo kmalu zabrneli stroji, desetletja so namreč z odobravanjem spremljali dela drugod po občini in zdaj se vesele premikov v domačem kraju.

Seveda se občani zavedajo obsežnosti projekta in finančnih posledic, vendar so prepričani, da so tudi oni sami opravičeni do investicije, zavoljo otrok, bodočih rodov pa tudi prednikov, ki so se še kako trudili za dobrobit vseh nas. 

 

 

Oglejte si tudi