Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Lovska zveza Slovenije prihaja ob Gradiško jezero

Občina Lukovica in Lovska zveza Slovenije sta se v mesecu maju dokončno uskladili in dogovorili, da bo v prihodnosti ob Gradiškem jezeru lokacija njihovega sedeža, kjer bodo zgradili tudi svoj center. Poleg Čebelarske zveze Slovenije, poskusnega sadovnjaka Brdo Kmetijskega inštituta Slovenije in centralnega skladišča ter uprave Hoferja, enega največjih trgovcev v Sloveniji, je območje in ugodna lokacija občine Lukovica privabilo v naše kraje še eno pomembno zvezo nacionalnega značaja.
Lovska zveza Slovenije je v preteklem letu pozvala Občino Lukovica k naboru lokacij za izgradnjo lovskega centra Lovske zveze Slovenije, ki ima v svojih vrstah več kot 400 lovskih družin, kar pomeni preko 23.000 članov. "Občina Lukovica se je na njihov dopis odzvala in jim ponudila možnosti v naši občini. Prišli smo v ožji izbor lokacij zaradi svoje zanimive lege v sredini Slovenije, z dobrimi povezavami na avtocesto in tako smo si ogledali lokacijo ob Gradiškem jezeru, ki je predstavnikom Lovske zveze Slovenije bila tudi simpatična in upam, da bo vse naklonjeno temu, da ob Gradiškem jezeru nastane ta objekt in center lovstva v Sloveniji," pravi župan občine Lukovica Matej Kotnik

Direktor Lovske zveze Slovenije Srečko Žerjav pojasnjuje, da so se iz prvotnega nabora 16. možnih lokacij zaradi dostopnosti, predvsem pa interesa in pripravljenosti župana in Občine, ki sta izkazala interes za sodelovanje, odločili za lokacijo ob Gradiškem jezeru. "Na tej lokaciji želimo ugraditi nov slovenski lovski center, kraj, kjer bomo lahko poleg naših rednih aktivnosti opravljali tudi večino izobraževanj in usposabljanj za naše člane in z našo dejavnostjo seznanjali tudi širšo javnost. Zato nameravamo ob osrednjem poslopju postaviti tudi nekaj lovskih objektov, upamo pa tudi, da bi okoli jezera lahko zgradili lovsko učno pot."

Občina bo prišla naproti
Pričakovanja Lovske zveze Slovenije do Občine Lukovica so pri umestitvi objekta v prostor, pri tem pa Občina želi, da bo objekt, ki naj bi zrasel ob Gradiškem jezeru primeren temu prostoru, lep in ne bo nastalo kaj spornega oziroma neprimernega za prostor. Objekt, ki bo nastal ob Gradiškem jezeru, bo namenjen organizacijski ravni zveze, v katerem bodo potekali izobraževalni programi in ni pričakovati, da bi nastala strelišča, saj se slednja nahajajo ob lovskih kočah. Občina Lukovica bo tako kot je pričakovala in doživela Čebelarska zveza Slovenije prišla naproti tudi Lovski zvezi Slovenije pri izgradnji infrastrukture in opremljanju zemljišča, da bo takšen objekt tukaj lahko nastal. O prihajajočem projektu je župan že seznanil občinske svetnike in svetnice, ki so ga podprli, čeprav predstavlja tudi nekaj dodatnih stroškov za Občino. Določeni stroški bodo nastali že v začetni fazi, pri čemer pa se bodo poravnali tudi s komunalnim prispevkom, ki ga bo morala Lovska zveza Slovenije plačati v delu. Občina ob tem želi pokzati pripravljenost, saj pričakuje, da objekt ne bo le koristnik komunalne infrastrukture, ampak bo na dolgi rok doprinesel k obogatitvi kraja.

Gre za izziv in pričakovanje
Po županovih besedah gre za izziv, saj bomo sodelovali z Lovsko zvezo Slovenije pri nastajanju takšnega centra. Ob tem se pojavljajo pričakovanja, da bo tovrstni objekt, dejavnosti, ki se bodo tam izvajale, zaposleni, obiskovalci ter nenazadnje celotno dogajanje prineslo našim krajem še več življenja. "Če bomo znali izkoristiti, si lahko obetamo izreden turistični potencial. Več bo potencialnih uporabnikov različnih storitev od gostinstva, do turizma in še bi lahko našteval. Če bo center izobraževalne narave, lahko pričakujemo več izletnikov, turistov, šolskih ekskurzij, ki si bodo lahko poleg lovstva in živalstva v naši občini ogledali še marsikaj drugega."

Tudi predsednik Turističnega društva Gradišče Jure Starman izraža veselje ob novici, da v bližnjo okolico prihaja Lovska zveza Slovenije: "Veseli nas, da bomo v okolje dobili nacionalno zvezo, ki se ukvarja z dejavnostjo, ki je primerna in predvsem neobremenjujoča za naravno okolje, v katerem se nahaja Gradiško jezero, za razliko od nekaterih drugih dejavnosti, ki se poskušajo umestiti v našo občino. Verjamemo, da bomo z Lovsko zvezo Slovenije dobili primernega sogovornika in tudi partnerja na določenih področjih, na katerih je bila do sedaj lokalna skupnost osamljena, na primer saniranje podrtih dreves na cesti ob sneženju konec aprila. Zagotovo je prihod Lovske zveze Slovenija mejnik v oblikovanju Gradiškega jezera in verjamemo, da se pri tem ne bo končalo, saj imamo veliko za ponuditi. Ocenjujemo, da se drastično turistična ponudba zaenkrat ne bo povečala, prepričani pa smo, da se bo povečala prepoznavnost Gradiškega jezera kot takega. Vemo, da bomo z Lovsko zvezo sodelovali in verjamemo, da bo to sodelovanje zgledno."

Po mnenju župana si lahko takšnih stvari si lahko le želimo in smo lahko zadovoljni, ker daje prisotnost nacionalnih inštitucij občini Lukovica še dodatno vrednost in težo. Upa, da bo prostor izziv tudi za investitorje, kakšen turistični objekt, gostinsko ponudbo oziroma dodatno aktivnostjo, ki bo živela skupaj z nastajajočim objektom Lovske zveze Slovenija in bodo naši kraji le še bolj prepoznavni, prijazni in obiskani. Kljub vsemu pa to, kako bomo to izkoristili ni le naloga Občine kot takšne, ampak: "vseh nas, še posebno ljudi".

Oglejte si tudi