Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Slovenija ob svetovnem dnevu čebel riše čebelarsko pravljico

Čebela je marljiva žuželka, ki ji vsi, ki obožujemo naravo, priznavamo njeno nepogrešljivo vlogo v naravi. Slovenski čebelarji pa jo naravnost obožujemo – še več: s čebelami se pogosto identificiramo.
V Sloveniji čebelari več kot 11.000 čebelarjev, ki imajo skupaj 206.983 čebeljih družin. Slovensko čebelarstvo v svetu slovi kot eno najbolje organiziranih čebelarstev. Imamo neprecenljivo znanje, ki privablja številne tuje čebelarje v Slovenijo ravno zaradi čebelarstva. Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel, je bil prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je že cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju. Na njegov rojstni dan od leta 2018 obeležujemo svetovni dan čebel, kar dodatno prispeva k prepoznavnosti slovenskega čebelarstva in privablja v  Slovenijo tuje obiskovalce.
Slovenski čebelarji smo zgled tujim čebelarjem tudi pri standardih kakovosti in varnosti v prehranjevalni verigi. S pobudo Evropskega medenega zajtrka, ki ga na našo pobudo izvaja že velik del članic EU, tako širimo tudi pozitivne informacije o projektu, prehranjevalni praksi in kulturi prehranjevanja v druge države EU. Številne slovenske ambasade v državah EU so pobudo širile v drugih državah Unije in marsikje so zajtrkovali prav Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

1. maj – Svetovni dan čebel – je še ena velika in pozitivna zgodba, ki jo je spisala Slovenija. Letos ga bomo praznovali že četrtič. Vabimo vas, da praznujete z nami in da v tednu praznovanja svetovnega dne čebel, z nami rišete čebelarsko pravljico in na ta način širite zavest o pomenu čebel za pridelavo hrane, o ohranjanju okolja, itd. Naša ideja je, da dvorišča šol, vrtcev, vaških središč, itd. (odločitev je seveda odvisna od pogojev in asfaltnih površin, ki jih imate na voljo) s kredami porišemo na temo čebel in tako obeležimo Svetovni dan čebel. Na naš poziv šolam in vrtcem, se je do danes odzvalo 69 skupin otrok z več kot 4000 otroci iz cele Slovenije.

Odločili smo se, da povabimo tudi vse vas, da skupaj, složno, tako kot svoje delo opravljajo čebele, s kredami narišemo čebelarsko pravljico na asfaltne površine! Pridružite se nam in rišite z nami!  Svoje vtise lahko delite na facebook strani Čebelarske zveze Slovenije in tako podprete naša prizadevanja za ohranjanje čebel in narave.

Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko čebelarstva

Oglejte si tudi