Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Otvoritev razstave članov Likovne sekcije DU Lukovica

Člani Likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica smo organizirali razstavo likovnih del. Otvoritev razstave je bila v četrtek, 31. avgusta 2017 ob 18. uri v  Pungartnikovi hiši, Stari trg 17, Lukovica.

Otvoritev so pričeli člani Kvinteta Zarja, ki so zapeli pesem Jakoba Aljaža: Oj, Triglav moj dom. Le prisotni vedo, kako odlično so zveneli njihovi glasovi v lepi in akustični veliki sobani v pritličju Pungartnikove hiše.

V nadaljevanju je vodja Likovne sekcije, Silvo Zdovc, pozdravil prisotne in podal nekaj informacij o razstavljenih delih.

Prisotne sta pozdravila tudi predsednica DU Lukovica, gospa Marijana Grošelj in s kratkim in zanimivim nagovorom tudi župan, gospod Matej Kotnik. Vmes nam je na prečno flavto zaigrala enajstletna Larisa Capuder, srebrna nagrajenka na  mednarodnem glasbenem festivalu »Davorin Jenko« v Beogradu marca 2017 in tudi Kvintet Zarja je zapel še tri pesmi.

V večjem delu razstave smo razstavljali Jože Anžič, Meta Jarc, Marcela Kopitar, Ciril Porenta, Franc Smrkolj, Dominika Vindišar, Erna Virnik, Silvo Zdovc. Razstavljali smo dela, ki smo jih ustvarjali pod mentorstvom akademskega slikarja, gospoda Vinka Železnikarja, od jeseni lanskega leta do letošnjega poletja. Pri likovni dejavnosti je temelj vsem oblikam likovnega ustvarjanja risba. In to je prvo česar smo se morali lotiti. Z enostavno risbo in različnimi interpretacijami črt prenesti stvarne tridimenzionalne predmete na dvodimenzionalni papir. Naslednji korak je bil prikazati volumen teh predmetov z uporabo različnih tekstur, pikic, črtic in podobno. Risbam so sledile različne tehnike prikazovanja predmetov s pomočjo pastelov: beli pastel na črni podlagi, črni pastel na beli in različnih barvnih podlagah in na koncu še barvni pasteli. V teh delih smo morali iskati prava razmerja med najsvetlejšimi deli na predmetih in okolici in najtemnejšimi. Ti dve skrajnosti smo potem morali razdeliti na lestvico različno temnih tonov in jih uporabiti na način, ki kar najbolje omogoča prikaz volumna predmetov in nam da iluzijo resničnosti.

V manjšem delu smo razstavljali tudi svoja dela izven tega koncepta. V tem delu sta se s svojimi deli predstavila tudi naša člana Silvo Cerar in Drago Jerman, ki se likovnega izobraževanja iz različnih razlogov nista udeleževala.

Zbralo se je precejšnje število obiskovalcev, ki so prav gotovo uživali v glasbenih točkah. Na koncu se je vodja Likovne sekcije zahvalil prisotnim za udeležbo na otvoritvi, sponzorjema Pizzeriji in gostišču Furman in Gostilni pri Bevcu za sponzorstvo, ter pozval prisotne, da si ogledajo razstavljena dela.

Po ogledu so vse udeležence otvoritve, tako kot se za tako otvoritev spodobi, v veliki sobani čakale dobrote, ki so jih pripravile članice in člani za pogostitev udeležencev.

V petek, soboto in nedeljo je razstavo obiskalo še veliko število ljudi. Za avtorje slik je pomembno to, da se jih je veliko tudi vpisalo v knjigo vtisov in da so vsi zapisi pozitivni in vzpodbudni.

Oglejte si tudi