Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Leto 2021 je leto tudi drugega Josipa, Josipa Ipavca

(spodnji dopis in vabilo k obisku občine Šentjur v besedi  župana mag. Marka Diacija)
Na podlagi brezčasnih glasbenih mojstrovin naših rojakov skladateljev Ipavcev lahko s ponosom rečemo, da je Šentjur zibelka slovenske glasbe. Je mesto, kjer je glasba po zaslugi Ipavcev vzplamtela in se razbohotila v vsej svoji veličini! Ipavčevo glasbo in glas o znameniti dinastiji Ipavec se v občini Šentjur in na Občini Šentjur vseskozi trudimo ohranjati in širiti, saj se zavedamo pomena Ipavčeve glasbene zapuščine tako na lokalni kot na nacionalni ravni.

Letos obeležujemo 100-letnico smrti zadnjega velikega skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca, avtorja prvega slovenskega baleta Možiček in opere Princesa Vrtoglavka. Na pobudo Občine Šentjur je Vlada Republike Slovenije s sklepom 2. 7. 2020 leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca. Na Občini imamo v sodelovanju z mnogimi soorganizatorji pripravljene številne dogodke in aktivnosti, s katerimi obeležujemo to obletnico. Kar nekaj le-teh smo že realizirali, saj je 100 let od smrti Josipa Ipavca minilo ravno na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ko se spominjamo smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Lepo vabljeni k ogledu spletne strani www.josipipavec.si, kjer je program leta Josipa Ipavca, in da obiščete Šentjur – rojstno mesto skladateljev in zdravnikov Ipavcev in njihovo rojstno hišo, kjer se lahko podrobneje seznanite z življenjem in delom znamenitih Ipavcev. 
Za ostale informacije nas lahko pokličete na 03 747 13 31.

Naj nas Ipavčeva glasba povezuje in razveseljuje in naj nam skupaj uspe ustvariti nepozabno leto Josipa Ipavca!

Dokumenti, priloge:

vir: spletna stran občine Lukovica

Oglejte si tudi