Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Občina Lukovica v družbi najboljših občin v državi

Vsako leto Ministrstvo za finance, na podlagi uredbe o metodologiji za določitev razvitosti občin, določi numerično vrednost stopnje razvitosti občine. V zadnjih letih občina Lukovica izrazito napreduje po lestvici in že ogroža deseterico najbolje razvitih občin v državi.

Pri izračunu teh koeficientov na ministrstvu upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine, kot so denimo število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, stopnja registrirane brezposelnosti, delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine in podobno.

 

Če se je občina Lukovica še leta 2009 sukala okoli 65. mesta s koeficientom 1,09, kar je bilo že takrat nad slovenskim povprečjem (1,00), je naša občina v letih do 2016 splezala za 52 mest in s koeficientom 1,24  na letošnji lestvici zaseda 13 mesto.

 

Od koeficientov razvitosti pa je namreč odvisno to, v kolikšnem deležu lahko država pomaga občinam pri njenih naložbah. Če se naša občina na primer odloči za gradnjo oziroma povečanje šole in ji uspe na razpisu od države pridobiti sredstva, ji lahko država financira naložbo v 60 odstotkov vrednosti naložbe. Poleg tega je vedno razpisanih manj sredstev, kot je potreb v občinah, in tudi na izbor projektov, ki bodo dobili denar od države, vpliva razvitost občine. Bolje razvite občine težje pridejo do državnega denarja.

Pa vendar je dobro tudi statistično videti, da se naša občina za razliko od večine v Sloveniji izboljšuje in razvija.

Oglejte si tudi