Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

V LAS Srce Slovenije podprti trije evropski projekti iz Lukovice

Na zadnji javni poziv za sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), ki jih je razpisal LAS Srce Slovenije v letu 2020, je prispelo 16 vlog. Po pregledu ocenjevalne komisije je prag za potrditev doseglo 10 projektov, od tega tudi trije projekti, ki bodo doprinesli k razvoju občine Lukovica.

Lukovica ima bogato čebelarsko tradicijo, zato je potrjen projekt Čebelja pravljica povezuje prava vsebina za nadaljnji razvoj območja. Projekt je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, kjer so prepoznali priložnost za nadgradnjo obstoječih turističnih vsebin. Ljudem bodo približali znanje o čebelarstvu in čebeljih zdravilnih učinkovinah. Obstoječa čebelarska učna pot pri Čebelarskem centru Slovenije bo s pomočjo projekta odslej prilagojena tudi za slepe in slabovidne, ki bodo lahko svoj obisk združili s kulinarično izkušnjo v Gostišču pri čebelici, kjer bodo lahko naročili hrano s pomočjo prilagojene elektronske tablice. Čebelarska zveza Slovenije bo skupaj z Rajhovo domačijo iz Dola pri Ljubljani razvila tudi inovativen turističen produkt na temo čebelarstva. Partnerji pri projektu, Občina Dol pri Ljubljani in Čebelarsko društvo Dolsko, bosta na Rajhovi domačiji postavila tipičen slovenski čebelnjak s prostorom za počitek, ki bo služil kot učno-turistični objekt za prikaz dela s čebelami, pridobivanja medu, možnostjo vdihavanja aerosola iz panjev in osveščanja o pomenu čebel.

Projekt Točka za starejše bo občanom Lukovice prinesel nove storitve na področju pomoči starejšim. LAS Srce Slovenije bo kot vodilni partner prenesel dobro prakso organizirane prostovoljne pomoči doma živečim starejšim iz Kamnika še v druge dele območja LAS Srce Slovenije. Potrebo po pomoči starejšim so prepoznali tudi v občini Lukovica, zato so se pridružili projektu. Partnerji v projektu bodo pridobili znanje in praktične izkušnje iz dobre prakse delovanja kamniškega Zavoda Oreli, ki kaže na to, da je za dobro organizacijo ključna koordinacijska pisarna, ki sprejema prošnje za pomoč od starejših in obenem hitro in učinkovito skoordinira pomoč s pomočjo lokalnih inštitucij in prostovoljcev. V nadaljevanju se bo mrežo sodelujočih organizacij in prostovoljcev razširilo na širše območje LAS, saj se bodo odprle nove »točke za starejše« v Lukovici, Litiji in Šmartnem pri Litiji.

Projekt Oživitev trgov predvideva oživitev dveh trških jedrov: v Motniku in Šentvidu pri Lukovici. V preteklosti so se v obeh krajih izvajali sejmi, ki pa so zamrli. Na novo urejenem prireditvenem prostoru v Motniku bodo lahko ponovno zaživele tovrstne vsebine. Projekt predvideva namreč vzpostavitev lokalne tržnice z rokodelskimi in otroškimi delavnicami, ki se bodo izvajale enkrat mesečno. V Šentvidu pri Lukovici bodo nadgradili vsebine Vidovega sejma z dogodki ob 10. obletnici. Projekt predvideva izmenjavo ponudnikov in partnersko sodelovanje upravičencev pri sejemskem dogajanju v obeh krajih.

Preostali potrjeni projekti, ki so predstavljeni na www.las-srceslovenije.si, so usmerjeni k varovanju okolja in k vključevanju lokalnih prebivalcev v povezovalne družbene, kulturne, izobraževalne in gospodarske vsebine. V LAS Srce Slovenije si želimo, da bi razmere v državi dopuščale, da se predvidene projektne aktivnosti izvedejo na način, kot je bilo predvideno, da bi lahko čim več dogodkov izvedli v živo in da bi ljudje kmalu lahko normalno zaživeli. 


Mija Bokal, LAS Srce Slovenije

Oglejte si tudi