Logo MojaObčina.si

Luče

DANES
25°C
12°C
JUTRI
24°C
14°C
1541

Poročilo o "zelenih" kazalnikih turistične destinacije Luče

Občina Luče se je v letu 2018 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), z namenom, da s pomočjo mednarodno priznanega orodja za razvoj zelenih destinacij vzpostavi trajnostni model turizma, ki bo valoriziral naravne, družbene ter kulturne potenciale destinacije in jih povezal v edinstveno in prepoznavno turistično ponudbo.

Projekt poteka pri Slovenski turistični organizaciji v sodelovanju z mednarodno organizacijo Green Destinations in njenim akreditiranim partnerjem v Sloveniji, Zavodom Tovarna trajnostnega turizma Goodplace.

V okviru postopka za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN DESTINATION, smo analizirali ter zbrali podatke o aktualnem stanju v destinaciji in odgovorili na 114 vprašanj ter izpolnili 67 indikatorjev (kazalnikov), ki so na kratko povzeti v nadaljevanju. V prihodnje bomo vrednosti izbranih kazalnikov redno nadzorovali in tako spremljali morebitni napredek oz. načrtovali nadaljnje ukrepe pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja destinacije.

Občina Luče se nahaja na severu Slovenije v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Središče občine je vas Luče, ki leži na rečni terasi nad sotočjem Savinje in Lučnice na nadmorski višini 522 m. V okolici vasi so mala naselja in samotne kmetije. Lučka pokrajina je reliefno močno razgibana, kar je posledica pestre geološke zgradbe in močnih tektonskih gibanj. Na severu apnenčasti svet, ki se strmo, vendar dobrohotno dviga k najvišjim vrhovom, na jugu nižje, zaobljeno hribovje, ugodno za poselitev. Naravne lepote in kulturne vrednote v človeškem merilu so na vsakem koraku. Skoraj polovica območja občine (47,49 %) je uvrščenega v naravovarstveno območje Natura 2000.

Destinacija ponuja številne možnosti za pohodništvo in planinarjenje. Na voljo je raznolika izbira poti, od krajših sprehodov ter lažjih izletov do zahtevnejših visokogorskih tur. Čista alpska reka Savinja privablja ljubitelje muharjenja in adrenalinskih vodnih športov, v vročih poletnih dneh pa je primerna tudi za kopanje. Najbolj drznim je na voljo soteskanje po slikovitem skalnem kanjonu slapa Cuc, svoje avanture pa lahko v Lučah najdejo tudi plezalci in ljubitelji gorskega kolesarjenja. Ob ugodnih snežnih razmerah je veliko možnosti za zimsko rekreacijo.

V občini, ki obsega 109,5 km2 živi 1521 prebivalcev. Najvišja točka je vrh gore Ojstrice z 2350 metri nadmorske višine. V destinaciji so obsežna zavarovana območja narave (219 ha), precej je naravnih vrednot (2595 ha) in ekološko pomembnih območij (EPO) vključno z Naturo 2000 (5353 ha). Zavarovane narave v celotni površini destinacije je 74 %. Odstotek nepozidanih površin v destinaciji znaša 98,66 % in je izračunan kot razmerje med seštevkom dejanskih rab prostora brez pozidanih zemljišč (vrste kmetijskih rab, gozd, vode, ostale nekmetijske rabe) in celotno površino občine.

Odstotek kopenske narave v celotni površini destinacije znaša 82,7% in je izračunan kot razmerje med seštevkom površine gozda in površine voda ter površino celotne občine.

Kar 51 % trdnih odpadkov je zbranih ločeno za predelavo na destinaciji. 84 % odplak se pred odvajanjem očisti vsaj do sekundarne stopnje.

Destinacija ponuja številne priložnosti za opazovanje živalstva in rastlinstva v naravnem okolju. Turizem na naravo, živalstvo in rastlinstvo nima negativnega vplivaRazvoj gorskega turizma je vedno bolj povezan z delovanjem lokalnega prebivalstva, saj omogoča možnost dodatnega zaslužka, posledično ohranja mlajše generacije v lokalnem okolju in s tem pripomore tudi k ohranjanju tradicije in kulturne dediščine.

Luče so miren gorski kraj, odmaknjen od prometnih cest in mestnega vrvežaZrak v destinaciji je izredno svež in čist. Destinacijo je možno doseči z javnim avtobusnim prevozom, ki je organiziran z medkrajevnimi linijami Nomago na relaciji Luče–Celje–Luče. V organizaciji podjetja Zg. Zavratnik je štirikrat tedensko organiziran tudi javni linijski prevoz na relaciji Luče-Mozirje-Ljubljana.

V kraju sta urejeni 2 postajališči za izposojo koles in ena e-polnilnica.

V destinaciji je manjše smučišče, s katerim upravlja lokalno smučarsko-tekaško društvo. Gre za manjše smučišče, ki ga zasnežujejo z umetnim snegom, za to pa imajo na razpolago 5 snežnih topov.

V destinaciji se nahaja 53 enot nepremične kulturne dediščine vpisanih v register:

42 enot profane stavbne dediščine,

  • 3 enote sakralne stavbne dediščine,
  • 6 enot memorialne dediščine in
  • 2 enoti naselbinske dediščine.


V destinaciji je muzej na prostem poimenovan »Etno hiške«. V 8 mobilnih hiškah so predstavljene rokodelske obrti, ki so nekoč zagotavljale pomemben vir dohodka lokalnim prebivalcem.

Ljudsko moško petje na »treko in štrto« je v Lučah in tudi po vsej Evropi edinstveno. Takšen način petja je v Lučah ohranjen vsaj stoletje in pevce v precej obseženem sestavu lahko tudi danes slišimo na raznih prireditvah v kraju in po vsej Sloveniji. Ta posebna zvrst ljudskega petja je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

V destinaciji je 26 nastanitvenih objektov, od tega jih je 8 vpisanih na portal www.bookdifferent.com (House Raduha, Guesthouse S, Guesthouse Hiša Sonca, Apartments BBI, Juvanova hiša, Apartment Savinja, Apartments Vintage Vacation in Holiday Home Prdelanca).

Največ obiskovalcev destinacijo obišče v času od maja do septembra. V tem obdobju destinacijo obišče 82% letnih obiskovalcev, in sicer: skupaj prihodov 7906 (domači=3214, tuji=4692), prihodov v obdobju maj-september 6531 (domači=2515, tuji=4016).

Luče so v letu 2019 sodelovale tudi v akciji Turistične zveze Slovenije »Moja dežela – lepa in gostoljubna« ter se uvrstile med najbolj urejene in gostoljubne izletniške kraje v Sloveniji in prejele priznanje za 2. mesto v kategoriji izletniških krajev.

Destinacija se promovira kot mirna, zelena in okolju prijazna destinacija za užitek in postanek, s poudarkom na prvobitnosti, tradiciji in kulturi ter zavezanosti trajnostnemu turizmu. 

 

Aneta Šiljar
Zeleni koordinator

 

Dokumenti, priloge: 

 

Luče, poročilo o zelenih kazalnikih (november 2019)

Izpis indikatorjev, Luče

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi