Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Občina Luče regijska zmagovalka izbora Zlati kamen 2021

V petek, 12. februarja 2021, je potekala Svečana podelitev nagrade Zlati kamen, ki se letno podeljuje razvojno najbolj prodorni občini. Letos je nagrado prejela Občina Nova Gorica. Med 8 občinami finalistkami je bila tudi Občina Luče, ki je postala regijska zmagovalka z območja od Koroške do Posavja.

Konferenca Zlati kamen je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, kjer si izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih ter dobrih praksah izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki gospodarstva kot tudi vladni predstavniki. Je edini dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta Zlati kamen.

Rdeča nit letošnjega desetega izbora za nagrado Zlati kamen je bila sodelovanje in soustvarjanje občin. Luče, ki so zmagale v regiji od Koroške do Posavja, so prepričale kot prva skoraj v celoti enegetsko samooskrbna skupnost pri nas in kot primer majhne občine, ki je znala svoje omejene danosti spremeniti v razvojne priložnosti. Grosuplje je prejelo priznanje za razvojno najbolj prodorno občino v osrednji in jugovzhodni Sloveniji zaradi ambiciozno zasnovane skupne občineks uprave petih občin, pa tudi zaradi celovitega in uravnoteženega razvoja. V vzhodni Sloveniji je priznanje prejela občina Benedikt. Razvojni model občine poudarja gradnjo stanovanj po ugodni ceni, kakovost bivanja in socialno povezanost - ta model je pripeljal do ene najboljših demografskih slik pri nas. Dodatno priznanje za občino zdravja - nagrado podeljujeta skupaj Nacionalni inštitut za javno zdravje in projekt Zlati kamen - je prejela občina Žiri.

Župan Ciril Rosc je ob prejemu nagrade povedal: »Veseli in ponosni smo, da je naše delo opaženo tudi v širši javnosti. V zadnjem obdobju smo v Lučah brez zadolževanje za prihodnje rodove zaključili številne velike investicije, kot npr. izgradnjo nove športne dvorane ter nove čistilne naprave ter obnovili prostore vrtca. Po več letih priprav smo, kot druga občina v Sloveniji, vstopili v elitni klub gorniških vasi, kot gnezdo sredi gora za počitek in užitek. Prav tako smo bili izbrani za drugi najlepši turistični kraj v kategoriji izletniških krajev po izboru Turistične zveze Slovenije. Pristopili smo tudi k Zeleni shemo slovenskega turizma, ki je celovito zasnovan nacionalni sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. V zadnjem letu pa smo veliko pozornosti poželi tudi, kot prva občina z energetsko samooskrbno skupnostjo v Sloveniji prek projekta Compile, ki zamenjuje klasično centralizirano energetsko omrežje s tehnologijo pametnih omrežij.

Zaradi vseh teh uspehov smo po številnih kazalnikih bili uvrščeni v finale izbora najprodornejših slovenskih občin, ki se jim podeljuje priznanje Zlati kamen. Na koncu pa smo bili celo uvrščeni med štiri najprodornejše slovenske občine in zmagali v svoji regiji. Z vsem tem smo v Lučah dokazali, da smo lahko primer majhne občine, ki zna svoje omejene danosti preobrniti v razvojne priložnosti in se razvija celovito in kakovostno.«

Oglejte si tudi