Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Pismo župana, 23.3.2020

Spoštovane občanke in občani!

Epidemija koronavirusa nam je temeljito spremenila vsakdan in pokazala, kako krhka je globalna civilizacija. Pokazala je tudi, da v viharju vsak rešuje najprej sebe in o kakšni evropski solidarnosti in sodelovanju trenutno ni govora. Moramo si pomagati sami in to smo že velikokrat dokazali, da znamo.

Kot je bilo že velikokrat povedano, največ lahko za omejitev okužb naredimo sami. Držimo se navodil pristojnih ter razmišljajmo tudi s svojo glavo. Ni vse tako črno, kot nam sporočajo mediji. Število okužb v Sloveniji narašča zmerno. Podvojilo se je v enem tednu, kar je zelo vzpodbudno. V Nemčiji se je v tem času pojavilo štirikrat več okužb, v Španiji in Franciji trikrat, v Ameriki devetkrat. Nekoliko nam gre na roke tudi toplejše vreme. Virusi se najbolje počutijo na hladnem in suhem. Čim hladnejše je vreme, tem manj vlage je v zraku, bolj imamo izsušene sluznice, ugodnejše so razmere za prenos okužb. Torej ko rabite »žavbe« za ustnice, imajo virusi veselico.

Na grafu se vidi, da se dnevni prirast okuženih ne povečuje in da ima vpliv na število okužb tudi temperatura zraka.

Modra črta na grafu je dnevno število okuženih v Sloveniji, ki kaže na odvisnost od temperature (siva črta). Sedem dni po najvišji dnevni temperaturi (11. 3. 2020) smo imeli zelo nizek dnevni porast (podatek 17. 3. 2020=22, 18. 3. 2020=11 okužb), potem je temperatura padla in število okužb je zopet naraslo.

Če bo ostal dnevni prirast na tej ravni, potem se nam ni bati, da bi nam zmanjkalo bolnišničnih kapacitet. Problem so respiratorji in ne prostor v bolnišnicah. Pri lažjem poteku bolezni zdravljenje traja 7-14 dni, pri težjih primerih z bolnišnično obravnavo pa celo 4-6 tednov.

Strokovne podatke sem povzel po informacijah kolega infektologa  Primoža Karnerja, dr. med., ki je 18 let delal na infekcijski kliniki. Če ste spremljali TV prejšnji teden – on je tisti, ki je dal pobudo za šivanje pralnih mask v Kliničnem centru.

Naj na koncu izpostavim požrtvovalno delo zdravstvenih delavk in delavcev, delavk v trgovinah, v lekarni, na pošti, sodelavcem. Kljub izpostavljenosti okužbe vztrajajo na delovnih mestih in skrbijo za osnovne potrebe nas vseh. Hvala vam vsem!

Spoštovane občane in občani! Ne otežujmo jim dela, bodimo korektni.  In bodimo jim hvaležni.

Glede na podatke NIJZ smo v spopadu z virusom uspešni, torej ukrepi delujejo in imamo razlog za optimizem. Le tako naprej.

 

Ivan Benčina, župan

Loški Potok, 22.3.2020

Oglejte si tudi