Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

CEPLJENJE PROTI COVID-19: Se bojimo cepiva ali okužbe?

Po letu dni pandemije in epidemije v Sloveniji smo se znašli v razmerah, na katere nismo bili pripravljeni. Prilagajanje novim okoliščinam je izpostavilo številna področja, kjer življenje po ustaljenih tirnicah ni več mogoče. To žal velja tudi za zdravstveni sistem na vseh nivojih delovanja.

Stiske, ki jih ljudje doživljamo vsakodnevno v zvezi z okužbo s koronavirusom, zahtevajo rešitve. Pri teh pa se razlikujemo. Nekateri bolezen preprosto zanikajo. Drugi jo omalovažujejo. Spet tretji vidijo v njej biološko vojno. Veliko jih je, ki jih je prevzel strah in neodločni ne vedo, kaj bi storili. Obstajajo pa tudi taki, ki skrbno spremljajo rezultate raziskav in epidemioloških analiz in si jih bolj ali manj strokovno podkovani razlagajo po svoje. Na medmrežju obstaja poplava informacij vseh vrst. In tako internet vsakomur izmed nas omogoča, da poišče tiste vsebine, ki podpirajo njegova pričakovanja. Tako postane dejstvo marsikaj, kar je daleč od  znanstveno podprtih spoznanj. V osnovi gre za zaupanje. Komu zaupate?

Res je, časi, v katerih živimo, so pod vprašaj postavili številne vrednote. Tudi skrb za lastno zdravje ni izjema. Pa vendar verjamem, da kot zdravnik uživam zaupanje svojih bolnikov. Zaupajo mi svoja življenja in zdravstvene stiske dan za dnem, leto za letom. Zakaj bi mi to zaupanje odrekli pri odločitvi za cepljenje? Razumem strah, priznavam dvom in spoštujem voljo posameznika. Odkrit pogovor zanesljivo pomaga.

Cepljenje proti korona okužbi je edina pot, ki omogoča povratek v normalno svobodno življenje. Ne želim razpravljati o vrstah cepiva in neželenih učinkih. Za to obstajajo strokovnjaki, ki jim zaupam. Postopki izdelave in registracije cepiv so zahtevni in kljub časovni vojni z virusom varnost cepljenih oseb ni manjša kot pri ostalih zdravilih. V zgodovini cepiv so cepiva rešila več življenj kot ostala zdravila skupaj. In niti eno izmed njih ni bilo neučinkovito.

Statistični podatki kažejo, da se je med zdravniki cepilo 80% zaposlenih. V Zdravstvenem domu Ribnica vsi. Verjamemo v cepivo.

Epidemiologi so prepričani, da je možnost širjenja virusa omejena, ko precepljenost doseže 70% prebivalstva. Nekatere države v svetu se temu odstotku že močno približujejo. Slovenija dosega 10% cepljenost, 10% prebolevnost in 4300 umrlih. Cepljenje pa poleg osebne zaščite prejemnika ob visoki precepljenosti varuje pasivno tudi tiste, ki cepiva iz zdravstvenih razlogov ne smejo prejeti.

Premislite svojo odločitev. Zaupajte svojemu zdravniku ne samo v bolezni, ampak tudi pri cepljenju.


Peter Rus, dr. med. spec. druž. med.



Vsi, ki bi se želeli cepiti, se lahko na cepljenje prijavite:

-         spletni prijavni obrazec na www.zdribnica.si,

-         info@zdribnica.si (ime, priimek, rojstni datum, kontaktna številka, osebni zdravnik),

-         070 415 444 (lahko tudi SMS). Številka je za klice aktivna med 7. in 14. uro,

-         pri osebnem zdravniku po e-pošti ali telefonu.


Takoj, ko boste v skladu z Nacionalno strategijo na vrsti in bomo prejeli ustrezno količino cepiva, vas bomo iz ZD Ribnica obvestili o terminu cepljenja.

Oglejte si tudi