Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Občina Sodražica pristopila k mednarodnemu konzorciju za ohranjanje rimskega opornega zidu

V petek, 31. 5. 2019, je 33 ustanov iz Slovenije in Hrvaške v prostorih Cankarjevega doma na Vrhniki podpisalo konzorcijsko pogodbo o ustanovitvi Partnerstva za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra. S tem je bil postavljen temelj za skupno in dolgoročno skrb ter promocijo dediščine Claustre kot celote. Slavnostni dogodek je organiziral vodilni partner projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nedvomno ima Claustra potencial biti ena izmed najprivlačnejših destinacij na čezmejnem območju, ki lahko stopi ob bok sorodnim destinacijam v tujini, kot sta Dežela Hadrijanovega zidu ali nemški limes. S skupnimi močmi bo tudi Claustra postala prepoznavna destinacija ne le pri nas, temveč tudi drugod po svetu.

Za občino Sodražico se je dogodka udeležil župan mag. Blaž Milavec. Pri podpisu konzorcijske pogodbe je župan poudaril pomen dediščine Claustre za lokalni razvoj, predvsem v sklopu turizma. S povezovanjem v okviru konzorcija bo možno povečati prepoznavnost posameznih lokacij Claustre kot skupne destinacije kulturnega in zelenega turizma Slovenije in Hrvaške, ki bo na mednarodnem trgu turizma imela svojo težo.

Tudi občina Sodražica ima namreč svoje poznorimske zapore oziroma skrite arheološke zaklade, ki jih povezujemo z obrambnim sistemom Claustra Alpium Iuliarum. Ostaniki so vidni na Novem Potu, na meji z občino Bloke, na lokaciji Taboršč ali Tabršče, in ob vasi Benete.

Claustra prečka območja vsaj 18 občin v dveh državah in je zato povezovanje v sklopu konzorcija še bolj pomembno.

 

Več na: https://sodrazica.si/obcina-sodrazica/kulturne-znamenitosti/rimski-zid/

Oglejte si tudi