Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
8°C
SOB.
19°C
6°C

FLOATING CASTLE - PLAVAJOČI GRAD: PERFORMANCE 2020

##VIEWS##

FLOATING CASTLE – PLAVAJOČI GRAD: PERFORMANCE 2020 V ZNAMENJU ZOFIJINEGA SVETA

KOT OMNIBUSA GLASBENO-GLEDALIŠKIH IZKUŠENJ 1. IN 2. 8. 2020 NA GRADU SNEŽNIK

 

Že osmo leto bo pri gradu Snežnik, tokrat od sobote, 1. avgusta do nedelje, 2. avgusta 2020, potekal 8. okolju in okoliščinam prilagojen interdisciplinarni festival Floating Castle – Plavajoči grad – Performance 2020 v svoji vsebinsko in scenografsko dodelani, prepoznavni obliki. Glede na letošnje okoliščine se bosta oba dneva odvila dva ločena in raznolika omnibusa, ki bosta združevala lutkovne predstave, koncerte etno in etno-fusion glasbe, uličnih intervencij, plesa, multimedialnih dogodkov in performensa. Omejena količina vstopnic je že v prodaji na www.moje-karte.si.

 

Kot predhodnico festivala bodo gledalci lahko spremljali turnejo orkestra Etno Histeria World Orchestra od 23. do 29. 7. po Primorski (23. 7. Koper, 24., 26. in 29. 7. Truške, 25. 7. Kubed) in 30. 7. v Ljubljani.

 

V luči virusa ustvarjalci festivala ustvarjajo umetniško platformo, katere cilj je, med drugim, potencirati vse NIJZ regulacije v performativno obliko. Zato bodo obiskovalce po velikem snežniškem parku usmerjale velike lutke, hoduljarji in zvočno-vizualne inštalacije. Zato se bodo gledalci porazgubili po travnikih, gozdovih ali med skalovjem ob grajskem jezercu. Predstave in glasbene izkušnje za nekaj gledalcev in gledališke intervencije se bodo izmenjevale z glasbenimi dogodki, ki bodo kdaj zaobjeli celoten grad in razširili avditorij na celotno polje. Ob vstopu si bo obiskovalec ustvaril in nadel masko ter postal Zofija. Dobrodošli v Zofijin svet!

 

 Na 8 odrih in več kot 12 instalacijah se bo dnevno predstavilo po 30 dogodkov. Program je namenjen najširšemu občestvu. Med skupinami izstopajo glasbeniki, ki bodo letos tvorili 50 članski Etno Histeria Orchestra, ki bo deloval v zaprti skupini. Mednarodnim, v Sloveniji delujočim skupinam, kot so Wild Strings Trio (SK, FR, SI), Hannah James (UK), Clown Camilo (COL), Ryuzo Fukuhara (JP, SI) se bodo tako, kot upajo organizatorji, pridružile glasbene skupine Embryo (D), Old Salt (INT.), Claudia Schwab (A), De Ruts (A, FR), Katanari (SK), Fekete Seretlek (CZ), Yeah, But Balkan (A, SI), Maskaska (UK, KYR), Worldwide Welshman (UK), Vilma & Sami duo (FI, FR), Kerttu (FI), Martin Ladika (CRO), Kolo Jana (POL, IND), Marcella Ceraolo (URG), Der Šenster gob (CZ), The Crazy Onions (CRO, IT, FR), Gabriel Gureuro, HUHU (A), Tante Friedel (D) ..

 

Hkrati bodo na  festivalu potencirali domače gledališke projekte za otroke: Močeradek gre čez cesto (LGL), Pozor, los! (Teatro Matita), Pripovedno gledališče gdč. Bazilike, Zanulaj (Žan Perko), Hupa Brajdič, Pripovednih 9, Kamišibaj maraton in odrasle: Amaya Tribe, Upogljivi Upor, Bufetto – Babice. Tuji performerji bodo Katanari (SK) EX AURO (HU, SI), Rythmos Noar (HU,FR). Ulične predstave in akrobatske spektakle bodo uprizarjali Inspyro – fire thatre, Clown Clamyo (COL), Katastrofa clown (IT), Karamela Coco (CZ), Claudio Mutazzi (IT). Slovenske glasbene zasedbe bodo obsegale tako akustiko (Duo Zajtrk, Štirje Muškeštirje, Samo Kutin, Jani Kovačič, Divota, Brencl Banda, Pivo in Čevapi, Aritmija & Miha Erič, Nika Solce, Gugutke, Papirniški Pihalni orkester Vevče...) kot tudi eksperimentalno glasbo in jazz (Kombo C, Media Mash, Pantaloons ...). 

 

Claudia Schwab (A), deluje na Irskem in je bila označena kot ena najzanimivejših glasbenic na irski glasbeni sceni (Fatea Magazine, UK). Claudia povezuje svoje pevske korenine "jodlanja" z jazzom in folkom. Njen album “Amber Sands” je bil nominiran na Songlines music awards, eno najprestiznejših nagrad na področju glasbe sveta. www.cschwabmusic.wix.com 

 

Hannah James (UK) - Jigdoll

Pevka, glasbenica in izvrstna “clog” plesalka Hannah James druži v svoji predstavitvi “Jig Doll” vse tri karakteristike. “JigDoll prinaša na sceno svežo, hipnotično in živo izkušnjo, ki povezuje staro z novim.” - Froots, “Najvišja točka sveta” - Songlines, Tudi Hannah je sodelovala v kolektivu Songs of separation, dobitnico nagrade BBC za najboljši folk album leta.

http://jigdoll.co.uk

 

Kazan (HR)

Zgrebška sestava  nadgrajuje balkanski melos z rock elementi. V recenziji Novega Lista so zapisali, da se zvok skupine Kazan približuje delu ex Zeppelin z materialom bližnjega in dalnjega vzhoda in njen prvenec označili kot odličen. Recenzija: http://rifmagazin.novilist.hr/recenzija-kazan-ruzo-hrabar-uron-u-etno-koji-bi-se-dopao-i-plantu-i-pageu

 

Fekete Seretlek (SI, CZ, RU, SK)

“Virtuozno šesterico sestavljajo harmonikar Matija Solce (SLO), violončelistka Anička Bubníková, kontrabasist Pavol Smolárik, violinist Jiří N. Jelínek, trobentač Jan Meduna in tolkalist Ivo Sedláček (CZE), vsak od njih pa prispeva tudi svoj glas. Siol: “ Gledališke prvine v razposajeni glasbeni tkanini”.  RECENZIJA: https://siol.net/trendi/svet-znanih/nesramno-dobri-fekete-seretlek-183658

 

Old Salt (USA, BEL, FR)

V avtorskih skladbah Daniela Walla in priredbah tradicionalnih pesmi iz ZDA in Evrope je čutiti vpliv New Orleansa, gorovja Appalachia, ljudskih pesmi severovzhodnih Združenih držav in zvokov stare Evrope. Skupina deluje predvsem v Nemčiji, Belgiji in Skandinaviji, bila pa je izbrana kot zaključna skupina festivala Plavajoči grad 2016.

http://www.oldsalt.us

 

Tante Friedel (USA, DE)

Magdalena Kriss in Dan Wall zbirata glasbo na svojih potovanjih in turnejah. Od jodlanja do “scat-a”, balad in protstniških pesmi. Duo s harmoniko in petstrunskim banjom izrisuje slike različnih kulturnih pokrajin.

http://Tantefriedl.eu

 

Wild strings trio (SI, SK, FR)

Folk, neo-klasicistični in jazz trio Wild Strings. Njihov žanr lahko opišemo kot glasbeno združuje balkanske in keltske tradicije ter epskega orkestralnega zvoka, ki je napolnjen z improvizacijo in avtorskimi vsebinami. Z mnogimi improviziranimi pasažami in medsebojno interaktivnostjo predstavlja pomemben preboj dojemanja folk glasbe in njenega poustvarjanja. LINK: http://www.wildstringstrio.org

 

ORGANIZACIJA

Glede na restrikcije, bo vsak dan predstavljal svojevrstno predstavo, ki bo imela svoj začetek in konec. Do 5 hkratnih predstav bo razporejenih na 1,5 km2. Kampiranja ne bo, tako bodo morali gledalci oditi po zadnji predstavi domov ali prespati pri katerem od bližnjih turističnih ponudnikov. Celodnevna vstopnica bo torej obsegala nekaj možnih poti, na kateri si bo vsak gledalec, žal, lahko izbral le določen repertoar. Vstopnice bodo na voljo le v predprodaji, cena enodnevne vstopnice bo 20 €. 

 

VIZUALNO-ZVOČNA INŠTALACIJA ZOFIJIN SVET

Življenje babice Zofije bodo obiskovalci na lastni koži doživeli skozi njene otroške sanje (veliko jajce), vojno (letališče), delo (idila na deželi), ljubezen (tihotapci konj), kot tudi podzavest (prikazni, sanje, spomini) ... Intermedialna večerna dogodka (v soboto ob 21.00 in nedeljo ob 23.00) bosta povzela omenjene impresije v celoto.

Za predstavo predstave: obiskovalci bodo vstopili v njen svet. Gledalec si bo pred vstopom izdelal enostavno masko, pustil svoje sporočilo ogromni kokoši in se lahko odpravil na levo v jajce (njeno otroštvo), na desno (v njeno življenje mimo razbitine letala) ali naravnost v njeno ljubezen (konjarji v gostilni). Pot bo vodila mimo jezerca. Na splavu bo prepevala operna pevka, v kozarcih za vlaganje lebdele njene sanje, med drevesi bo slišati topotanje konj. Pot nato obiskovalca mimo prostorske instalacije ostrnic pripelje do velike skulpture konja na sredi pokrajine ... Skratka, že samo scenografsko doživetje bo dosegalo vseh šest čutov.

 

PRIMORSKA PREDHODNICA – ETNO HISTERIA DŽEM KONCERTRAT

Pripravljalne aktivnosti s scenografskim, lutkovnim in glasbenim masterklasom Plavajočega gradu imajo letos bazo v Truškah na Primorskem. Primorski publiki  so namenjeni koncerti Velikega orkestra Etno Histeria in njegovih solistov 28. 7. v Taverni v Kopru, 29. 7. pod tavelikim hrastom v Truškah in 3. 8. kot Etno HistEria džem koncentrat -  koncertni kolaž glasbenikov Plavajočega gradu spet v Taverni v Kopru.  Še dva potujoča koncerta Velikega orkestra pa bosta 30. 7. v Ljubljani in 31. 7. v Loški dolini.

 

POSLANSTVO

Umetnost se razvija in spreminja v obdobjih družbenih kriz in preobratov. S projektom Floating Castle Performance organizatorji iščejo prostor, ki bi povezal kulturno z družbeno krajino in ustvaril zametke projektov, ki niso omejeni z odri in dvoranami, temveč postavijo na oder samega gledalca. Ta mora postati aktivni soudeleženec pri preporodu kulture. Umetnost mora postati hkrati terapevt proti individualizaciji in katalizator ustvarjalnosti. Umetnost bo poiskala način, kako zbuditi človeka iz družbene otopelosti in strahu v kreativno refleksijo današnjega dogajanja.

 

Spremljate nas na Facebook strani:

https://www.facebook.com/floatingfestival/

 

Facebook dogodek:

https://www.facebook.com/events/533632050637828/

 

Projekt nastaja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Erasmusom, Narodnim muzejem Slovenije,

Kohezijskim skladom EU, Evropskim socialnim skladom EU, Občino Loška dolina, Javnim zavodom Snežnik,

Društvom ljubiteljev gradu Snežnik, KD Matita in MCLU - Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper.

Vse slike: pretekli festivali; foto: Floating Castle.

Oglejte si tudi