Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Mednarodni in prvi znanstveni dogodek v novem Požarnem laboratoriju v Logatcu

Nov Požarni laboratorij v Logatcu, ki je največji v tem delu Evrope, se bo uradno odprl letos v začetku septembra, a se bo v njem že 23. in 24. junija 2022 odvila prva in mednarodna znanstvena delavnica EU projekta FRISSBE. Udeležilo se je bo več priznanih in uveljavljenih strokovnjakov s celega sveta, ki delujejo na različnih področjih požarnih raziskav.

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je nedavno ustanovil nov Oddelek za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, katerega nosilec je istoimenski projekt iz EU programa Horizon 2020 – FRISSBE (Fire Safe and Sustainable Built Environment). Oddelek je že nastanjen v novih prostorih v Logatcu, njegov namen pa je v južni in srednji Evropi ustvariti in podpreti močan raziskovalno-razvojni center na področju požarno varnega in trajnostno grajenega okolja. Trenutno so v okviru projekta zaposleni vodja oddelka Grunde Jomaas z Norveške ter mlada raziskovalca Andrea Lucherini iz Italije in Ulises Rojas-Alva iz Peruja, ekipa pa se bo v prihodnjih mesecih in letih še krepila.

Uvodna znanstvena delavnica FRISSBE projekta bo razdeljena na 3 sklope:

  1. Omogočanje in zagotavljanje požarno varnih in trajnostnih stavb
  2. Požarna varnost v okvirih evropskih in mednarodnih združenj ter na sploh v okvirih trajnosti
  3. Zagotavlajnje trajnostno grajenega okolja na področju lesenih stavb

Zvrstilo se bo kar 17 predstavitev vodilnih domačih in svetovnih strokovnjakov, ki bodo ponudile izhodišča za plodno razpravo. Namreč, za doseganje sodobno grajanega okolja morajo biti trajnostni cilji in cilji požarne varnosti jasno opredeljeni. Vsi udeleženci bodo deležni tudi vodenega ogleda po celotnem poslopju novega požarnega laboratorija, katerega tlorisna površina meri skupaj kar 3.500 m2.

Več informacij najdete na spletni strani projekta https://www.frissbe.eu/.

Projekt FRISSBE je prejel sredstva Evropske unije iz naslova raziskovalnega in inovacijskega programa Horizon 2020 s pogodbo o dodelitvi sredstev št. 952395.

Oglejte si tudi