Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Zgodovina ljubezni - projekcija slovenskega kandidata za Oskarja v Narodnem domu Logatec s filmsko ekipo

"Eden najboljših filmov o žalovanju in najboljših filmov 2018." Jaime Fa De Lucas, filmski kritik, Culturamas, El Cine en la Sombra Zgodovina ljubezni - torek, 12. november 2019 ob 19.00
Čuten, poetičen in vizualno razkošen film Sonje Prosenc je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, enem najpomembnejših festivalov A kategorije na svetu, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek. Na Festivalu slovenskega filma si je prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu. Pred kratkim je bil izbran za slovenskega kandidata za Oskarja 2020 z utemeljitvijo: "Film pred gledalci razpre svet glavne junakinje, mladega dekleta, ki je pred nedavnim izgubilo mater. V edinstvenem in dovršenem filmskem jeziku riše notranje doživljanje protagonistke, ki se sooča z materino skrivno preteklostjo in skoznjo poskuša poiskati smisel v novonastalih odnosih. S subtilno dramaturgijo, ki jo nadgrajujejo do potankosti premišljeni zvočni in vizualni detajli, ustvari svojevrstno atmosfero, ki ne le očara, ampak predvsem povabi gledalca v lastno popotovanje po pokrajini čutnega."


Mark Cousins, filmski režiser in član žirije Mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih pa je o drugem celovečercu slovenske režiserke zapisal: "Sonja Prosenc ne sledi modi. Pokaže nam stvari, ki jih pravzaprav še nismo videli. Njena Zgodovina ljubezni je pravo razodetje. Začne se čudovito, se nadaljuje z velikimi plani, nas pušča v negotovosti, ima sijajne igralce in tvega. Sonja Prosenc je režiserka, kakršno filmska umetnost potrebuje. Režiserke in režiserji kot ona so prihodnost filma. Ponesli ga bodo v smeri, za katere nismo niti slutili, da obstajajo. " 

Zgodovino ljubezni odlikuje tudi sijajna igralska zasedba z zvezdo norveške kinematografije Kirstofferjem Jonerjem, igralcem z izjemnim tenkočutjem za karakterne vloge, ki so ga opazili tudi v Hollywoodu in ga med drugimi angažirali v z večimi oskarji nagrajenem filmu Alejandra G. Iñárrituja Povratnik ter blockbustreju Misija: Nemogoče – izpad, glavna vloga pa je pripadla Doroteji Nadrah, eni izmed bolj izoblikovanih mladih slovenskih igralk, ki ima kljub rosnim letom za seboj že vrsto filmskih vlog. Kristoffer Joner je o svojih soigralcih  v intervjuju s  Patricijo Maličev za Sobotno prilogo dejal: "Danes sem snemal v reki Soči. Oh. Čudovito. In ta dva mlada igralca Teja (Doroteja Nadrah) in Matej Zemljič, pa izvrstni Matija Vastl … Posneli smo nekaj strašansko dobrih prizorov. Ko jih boste videli, me boste poklicali in rekli, ja, Kris, prav ste imeli … "

Režiserka in scenaristka: Sonja Prosenc
Produkcija: Monoo
Producent: Rok Sečen, Sonja Prosenc
Direktor fotografije: Mitja Ličen
Montažerka: Frida Eggum Michaelsen
Oblikovalka maske: Alenka Nahtigal
Kostumograf: Leo Kulaš
Scenograf: Vasja Kokelj
Direktorici filma: Sandra Ržen, Nastja Kotnik Minik 
Koprodukcija: Incitus (Norveška), Nefertiti film (Italija)
Sofinanciranje: Slovenski filmski center, TV Slovenija, Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund, FVG Film Comission, Norwegian Film Institute, Sefyr Film Fund Norway

Projekt je bil razvit s podporo: MEDIA Creative Europe, SFC, REACT Co-Development Funding FGV Italy-Croatia-Slovenia

Oglejte si tudi