Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Zdravje v občini 2021

Slovenijo sestavlja 212 med seboj zelo raznolikih občin, v katerih živi več kot 2 milijona prebivalcev. Zdravje v občini predstavlja nov vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskem prostoru, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z drugimi organizacijami. Informacije o zdravju prebivalstva so predstavljene na ravni Slovenije, statističnih regij, upravnih enot in občin. S tem je omogočen prikaz stanja posameznih območji in primerjave med njimi.

Rdeča nit letošnje objave je tematika duševnega zdravja. Dobro duševno zdravje je temelj našega zdravja, pa tudi socialne, družinske in gospodarske stabilnosti, družbene blaginje in kakovosti našega življenja. Zato je osrednja vsebina kratkih publikacij posvečena načinom varovanja, izboljšanja in krepitve duševnega zdravja oz. blagostanja v lokalnem okolju, kar je glede na posebne razmere, ki smo jim zaradi pandemije covid-19 izpostavljeni v zadnjem letu, še posebej pomembno.

 

Na spletni strani obcine.nijz.si - v zavihku 2021 boste našli posodobljene podatke, kartografske prikaze, primerjave kazalnikov med območji in druge zanimive vsebine.

 

In kaj nam navedeni podatki povedo o  zdravju občanov v občini Logatec? Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 17,1 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 17,7 dni.  Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen pa blizu slovenskemu povprečju. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,6 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,5 na 1000, v Sloveniji pa 6,5. Več informacij in ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem najdete na:


http://obcine.nijz.si/Vsebina.aspx?leto=2021&id=86,

http://obcine.nijz.si/Dokumenti/pdf/2021/obcine/64.pdf



Oglejte si tudi