Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
17°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Deli
2289

Zasajena lipa odraz sodelovanja

Ruski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eksc. dr Doku Zavgajev in župan Občine Logatec Berto Menard sta v znak spoštovanja do naše skupne preteklosti pred Upravnim centrom Logatec zasadila lipo. Z enako gesto naj bi veleposlanik obiskal tudi ostala slovenska mesta in kraje, kjer so pokopani ruski vojaki in postavljena obeležja.

V slovenskem prostoru imamo kar nekaj krajev, kjer lahko najdemo obeležja, spomenike posvečene padlim ruskim vojakom. Zagoto je najbolj znana Ruska kapelica, ki je posvečena padlim ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Poleg nje se nahaja grob teh vojakov, spomenik na njem pa je v obliki piramide. In prav tak spomenik se nahaja tudi v občini Logatec na Kalcah, kjer so pokopani ruski vojni ujetniki med leti 1914 -1918.

Srečanje veleposlanika Ruske Federcije v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. dr Doku Zavgajev z županom Občine Logatec Bertom Menardom ter predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Logatec in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Logatec je potekalo predvsem v duhu zavedanja, kako pomembno je, da ne pozabimo skupne preteklosti ter gadimo vezi za našo boljšo prihodnost. Ruski veleposlanik je poudaril, da obe državi dobro sodelujeta tako na ekonomskem, kulturne, izobraževalnem ter mnogih drugih področjih. Plod uspešnega medsebojnega sodelovanja obeh dražv pa je tudi konferenca o vesoljski in digitalni tehnologiji in odprtjeprve evropske podružnice najprestižnejše ruske državne univerze v Kopru. Župan Berto Menard je medsebojne vezi vseh nas primerjal s slovensko čipko - v končni izdelek je vpleten trud in prizadevanje številnih posameznikov, ki oblikujejo celoto.

Ruski veleposlanik je skupaj s svojo delegacijo ter predstavniki Občine Logatec ter veteranskih združenj obiskal tudi grob padlim ruskim vojnim ujetnikom na Kalcah (Na vodicah) ter položil cvetje. 

Besedilo Romana Hribar, Občina Logatec
Fotografija: Romana Hribar, Občina Logatec


Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi