Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V Logatcu odprli največji požarni laboratorij v tem delu Evrope

Zavod za gradbeništvo (ZAG) je v petek, 2. septembra 2022, v obrtni coni v Logatcu svečano odprl nov požarni laboratorij, ki je največji in edini tovrstni objekt v tem delu Evrope. Omogočil bo nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju preizkušanja požarnih lastnosti materialov in konstrukcij. Logatec pa s tem postaja pomembna točka na zemljevidu na področju znanstveno-raziskovalnega dela, kjer pa prenos znanja v prakso, prek testiranj v tem laboratoriju tudi za industrijo, tu ne bo izostal. Občina in občani pa si s tem lahko obetajo nove sinergije in priložnosti, ki ob odprtju tovrstnih inštitutov lahko nastanejo.

Gradnja laboratorija, ki bo na skoraj 3.500 kvadratnih metrih površine zagotavljal zmogljivosti za testiranje požarne odpornosti proizvodov slovenske in tuje industrije, se je začela spomladi 2020. Objekt ima dve veliki peči, pripadajočo čistilno napravo in ostalo sodobno opremo za testiranje preizkušancev od mikro ravni do velikosti 4 krat 8 metrov. Investicija je skupaj z nakupom opreme znašala skoraj 11 milijonov evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je k znesku prispevalo dva milijona evrov, za preizkuševalno opremo pa je bilo prek projekta InnoRenew namenjenih 2,8 milijona evrov kohezijskih sredstev.

Svečanega odprtja so se udeležili številni strokovnjaki tako iz Slovenije kot drugih delo Evrope. Med govorci so bili minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Igor Papič, direktor ZAG doc. dr. Aleš Žnidarič, vrhunski strokovnjak za požarno varnost prof. dr. José Torero iz University College London, predsednik združenja Evropskega združenja za požarno preizkušanje EGOLF Edwin Van Wesemael ter direktorica inštituta InnoRenew CoE prof. dr. Andreja Kutnar. Med navzočimi pa je bil tudi župan Občine Logatec Berto Menard ter številni drugih domači in tuji gostje, ki so prispeli v Logatec.

Minister Igor Papič je na odprtju poudaril, da gre za pomembno pridobitev za raziskovalno sfero ter izpostavil pomen sinergije pri financiranju tega projekta, saj je investicije na ta način lažje izvesti. »Gradbeništvo zelo hitro napreduje. Uporabljajo se novi materiali in nove tehnološke rešitve. Veliko govorimo tudi o trajnostnem gradbeništvu. Težava pa je v tem, da se velikokrat pozablja ravno na požarno varnost,« pa je poudaril direktor ZAG Aleš Žnidaršič ter dodal, da je gradbeništvo panoga, ki nikoli ne spi, zato je treba stalno nadgrajevati znanje in slediti njegovemu hitremu ritmu.

Novi objekt bo tudi sedež nedavno ustanovljenega oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, ki je rezultat projekta Frissbe iz EU programa Obzorja 2020. Gre za enega od štirih EraChair projektov, ki jih je do zdaj dobila Slovenija. Poglavitni cilji tega oddelka so dvig ugleda ZAG-a v širšem raziskovalno razvojnem prostoru, vključno z dvigom njegove znanstvene odličnosti in prilagoditvami za še bolj uspešno pridobivanje virov financiranja nacionalnih in mednarodno konkurenčnih raziskav, so še pojasnili.

Zavod za gradbeništvo Slovenije je osrednja znanstveno-raziskovalna ustanova na področju gradbeništva v Sloveniji. Glavnino dejavnosti zavoda predstavljajo raziskave in razvoj na področju konstrukcij, materialov in okoljskih tehnologij, v katere je vedno bolj sistematično vključena tudi požarna varnost. ZAG sestavlja 17 odsekov in laboratorijev, ki pokrivajo ves spekter gradbeništva, od tradicionalnih materialov, konstrukcij, geotehnike in gradbene fizike do interdisciplinarnih tem, ki vključujejo zeleni prehod, digitalizacijo in človeka.

 

Dejan Šraml

Oglejte si tudi