Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Spominski kovanec Vojnega muzeja Logatec 1515

Izdelan v počastitev spomina na največjo vojsko v zgodovini slovenskega naroda, njen boj proti tuji gospodi in žrtve.
 

Slovenska kmečka vojska leta 1515 je štela okrog 80.000 mož. Takšne vojske Slovenija ni zbrala nikoli prej in ne pozneje. Končala je poražena in potolčena, kot se je brezupni boj proti tuji plemiški gospodi in cesarju na Dunaju edino lahko tudi končal. V bitki pri Celju 8. julija 1515 je na bojišču obležalo 2.000 slovenskih borcev. Ujete so na krut način umorili ali pohabili. Številne kmetije so opustele. 

Njim v spomin je Vojni muzej Logatec dal izdelati poseben spominski kovanec. Kovanec je nastal z denarno pomočjo Občine Logatec, ki jo vodi župan Berto Menard.

Na slovensko kmečko vojsko iz leta 1515 nas spominjajo bojna gesla naših prednikov »Stara pravda! Le vkup, le vkup, uboga gmajna!« To so bile prve natisnjene besede v zgodovini slovenskega naroda.

 

 

Vojni muzej Logatec že tradicionalno izdaja kovance v počastitev pomembnih dogodkov, obletnic ali osebnosti iz slovenske zgodovine. Vsi kovanci so oštevilčeni, izdelani v majhnih nakladah, prejmejo pa jih samo vnaprej izbrani naslovniki, o čemer se vodi trajna evidenca. Zgoraj omenjeni kovanec je izšel leta 2020 v nakladi le nekaj kosov in je bil izdan v počastitev 500-letnice slovenskega kmečkega upora leta 1515. Kovanec s številčno oznako 1 je prejel župan Občine Logatec Berto Menard. Na njem je napis "Največji slovenski vojski v spomin" in "1515". 

Oglejte si tudi