Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
12°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli

Po domača semena k Petrov na Brod

Stebri, ognjiči, biodinamiki, eko šolarji in drugi vrtičkarji z zemljo za nohti smo se na drugo aprilsko soboto med čistilno akcijo in dnevom zemlje srečali na tradicionalni izmenjavi sadik in semen, ki jo vsako leto gosti domačija pr' Petrov v dolnjem Logatcu. Spet smo menjali naša, domača semena in sadike ter vrtičkarsko literaturo (pa nasmehe in čenče kakopak), otroci so se pod budnim očesom osnovnošolcev z EKOšole 8 talcev Logatec učili pikirati sadike, vzgojiteljice iz vrtca Kurirček so pripravile delavnico izdelovanja okrasnih lončkov iz starih konzerv, logaški biodinamiki pa so mešali in delili posebno gnojilo in nasvete.

Zelo ponosni in veseli smo, da je že od samega začetka pri organizaciji logaške izmenjave semen in sadik tesno ob nas Društvo Ognjič Logatec, ki skrbi za to, da ne pozabimo na moč narave, ki se skriva v rastlinah. Sicer pa je za idejo "kriv" Vid Sark in njegovi Stebri družbe. Stebre družbe si je pred sedmimi leti zamislil kot druženje, katerega cilj je bil z barvami in podobami poslikati štiri betonske stebre (ostanke kozolca) na Korenčevem zemljišču ob priključku na avtocesto pod Sekirico v Logatcu. Stebre smo zares poslikali in od takrat privlačijo pozornost mimoidočih in Logatec postavljajo na zemljevid kot kraj domislic in spontanega kulturnega dogajanja. Pri dogodku je sodelovala množica navdihnjenih pleskarjev in slikarjev vseh starosti, poklicev in zanimanj, ki so s čopiči in neskončno veliko dobre volje oblikovali nov spomenik kreativni neugnanosti, ki nas vedno znova spomni, da nas je takrat energija ne samo za teden dni, ampak za vedno povezala v družino, ki ji še danes rečemo Stebri družbe in se samo še širi. Po prostoru in času, ki mu vladajo neupogljive materialne dobrine, smo takrat zasejali semena navdušenja, spontanosti in skupinske improvizacije, kar je postalo vodilo vseh družabnih dogodkov pri stebrih in v štali domačije pr' Petrov.

 

"Skrbimo, da rastlinskih ciklusov in naših mikro ekosistemov ne bodo zasvinjale korporacije in pridelovalci robotske hrane. Svobodna menjava semen, javni vodni viri, zastonj fotosinteza in prst polna deževnikov!" je zapisal Vid pred našo prvo brojsko menjavo semen in še vedno velja ter na naše dvorišče vsako leto privablja več vrtičkarjev, balkonskih začetnikov in izkušenih motikarskih maherjev. Na desetine nas je bilo letos. Hvala vsem za sodelovanje, semena, sadike, pecivo, nasmehe, novo znanje ... za krasen dan!

 

Anja Sedej in Andrej Korenč z domačije pr' Petrov

Klik za več fotografij.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!