Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Približajmo širši javnosti celotno in ne po krivici popačeno podobo slovenskega lovca zdajšnje dobe. (M.Tepej Lovec, št. 11/2016)

 »Prenašajmo modrost na mladost«

Na vprašanje odgovorne urednice revije Lovec, gospe  Jasne Kovačič Siuka: »Zakaj čutim potrebo po tako izdatnem citiranju misli iz drugih člankov, ki so bili prav tako objavljeni v Lovcu? Moje misli naj bi bile zanimive in jih lahko po njenem mnenju dobro razvijem tudi brez opore vseh ostalih piscev«,  naj povem, da je tudi mene to prvotno motilo. Res pa je tudi, da so citirani članki in njih deli tako dodelani in aktualni, da teme ni moč bolje interpretirati. Dejstvo je, da so že pred desetimi in več leti napisane misli,  obrodile bore malo  sadov. (Krivičen bi bil, če bi to posploševal, a ponekod zagotovo).

Moja želja je približati lovsko dejavnost tudi širši javnosti. (citat: »Ni naključje, da so si pred stodesetimi leti takratni zagnani in neutrudni ustanovitelji Slovenskega lovskega kluba (SLD), Karel Mayer, dr. Ivan Lovrenčič in dr. Ivan Hribar, zadali za eno od temeljnih nalog, poleg razvijanja nacionalne zavesti, tudi izobraževanje slovenskih lovcev. Zaradi takšne usmeritve je januarja 1910 luč dneva zagledalo tudi naše glasilo Lovec. Lovci smo iz njega lahko črpali vir znanja za nadaljnje izobraževanje, proučevanje, opazovanje, poučevanje in lastne izkušnje. V Etični kodeks slovenskih lovcev smo si zapisali zelo visoke standarde našega vedenja/obnašanja. Divjadi, s katero upravljamo, je popolnoma vseeno, ali sem to jaz ali je to moj lovski sotovariš ali imam akademsko izobrazbo ali sem delavec; pomembno je, da ji zagotavljam čim boljše življenjske razmere v naravnem okolju. Vse to bomo lahko zagotavljali in izpolnjevali, če se bomo nenehno izobraževali«.       (iz Lovec, C. letnik, št. 4/2017 avtor. Ivan Žižek).

Z branjem omenjene literature bogatimo srčnost in spoštovanje do narave, saj človek z branjem tovrstne literature doživlja katarzo. »Lovska kultura je tista dodana vrednost, ki slovensko lovstvo – poleg dobre organiziranosti, strokovnosti in naravovarstvene naravnanosti – uvršča v regiji, Evropi in svetu na sam vrh, nam pa daje zadoščenje in ponos, da smo del tega. Negujmo in ohranjajmo ljudsko izročilo, šege in običaje in z našim kulturnim poustvarjanjem približajmo širši javnosti celotno in ne po krivici popačeno podobo slovenskega lovca zdajšnje dobe. (Približajmo lovsko kulturo in naše kulturno-umetniško ustvarjanje tudi širši javnosti!  Lovec, XCIX. letnik, št. 11/2016   Avtor:    Milan Tepej). Ne gre za nostalgično obujanje nekih spominov; zgodovine, iz katere smo se bore malo in se ne bomo nikoli ničesar naučili. (Historia magistra vitae? - Herodot). Toda, (Tisti, ki se ne spominjajo preteklosti, so obsojeni, da jo še enkrat doživijo. (George Santayana)

 

Nekje sem prebral glede problema mladi in lovstvo in pomlajevanja naših vrst … da je bilo na tem področju opravljenega ogromno dela in  truda,… ( tu sem se spomnil izpita na fakulteti, kjer smo trije kandidati še ustno odgovarjali; z vsakim odgovorom je kolegici kazalo vse slabše, pa je hotela nekako v opravičilo izpostaviti, da se je zelo trudila pri absorbiranju vsebine; nakar ji je dokaj v leti prof. dr. odgovoril: »draga kandidatka, jaz bi se lahko pri vas trudil celo noč, pa bi bila vi zjutraj kljub mojem trudu – nezadovoljna). Pa se vrnimo k prvotni temi, citatih.

 

Pred časom me je ponovno prijela želja po vpogledu v starejše letnike revije Lovec. Res začetne hranim, tiste, ki mi jih je uspelo pridobiti na bolhi ali kako drugače. Po letu  2004 jih ne hranim več (morda le redke), saj so na spletu. Večji del jih podarim otrokom v soseski. Pa sem se domislil kolega, za katerega sem vedel, da zadevo lično hrani v svoji lovski sobi. Na moj telefonski klic, me je povabil naj ga obiščem, ker le-te hrani vezane v usnje. Ob obisku sem bil presenečen nad čudovito zbirko. Na mizi je čakal še letnik, namenjen v vezavo.  Pogled na hrastovo omaro, kjer so bili lično zvezani letniki, kakor ta ki je pripravljen na vezavo pa naj povem, je bil fascinanten; revije so bile praktično nedotaknjene.  Na moje začudenje, saj so kot nove, mi je tovariš odgovoril, da nima časa brati revije Lovec,  Vse letnike pa veže in hrani. (veže »modrost za mladost«).

 

Ja resnično drži, spet citat: (»Stati inu obstati« so besede Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika; besede, ki so zaznamovale slovenski narod skozi njegovo zgodovino). Omenjena zbirka bo prav gotovo, saj je vezana v usnje in shranjena v hrastovi omari. Kako trden je hrast pa verjetno veste. Ostajam  brez komentarja, le kakšno modro misel iz naše revije Lovec si od časa do časa izpišem, tako za lastno katarzo -beri očiščenje. Prepustimo področja ljudem, ki  zadevo obvladajo.                                  Č. Miro Vučič

Oglejte si tudi