Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
31°C
18°C
JUTRI
33°C
19°C

LOVSKA DRUŽINA = LJUBITELJI DIVJADI

Od uredništva Moja Občina sem dne 8.1.2018 prejel obvestilo: »Pozdravljeni Čedomir Vučič, Vaš prispevek  Približajmo širši javnosti celotno in ne po krivici popačeno podobo slovenskega lovca zdajšnje dobe. (M.Tepej Lovec, št. 11/2016)  je zbudil zanimanje naših bralcev. Na portalu MojaObčina.si Logatec pogrešamo vaše prispevke o dogajanju v Občini Logatec! Z vašimi vsebinami ste že obogatili portal in s tem pripomogli k boljši informiranosti v vaši lokalni skupnosti«.

 

Vse to počnem z namenom, da bi se stvari spremenile in bi prisluhnili drug drugemu, da bi postali spet resnični lovski tovariši,  ter da bi v lovskem pripovedništvu ponovno zavel veter  lepih spominov, ki bi nas bogatili in plemenitili. S trenutnimi razmerami, mlade žal ne bomo navdušili nad lovstvom in vsem kar je z lovom povezanega. Zato naj bodo moja razmišljanja v pobudo, česa vse se je potrebno izogibati, da  se bosta v svetu lovstva spet vzpostavili klima in vzdušje,  ki bosta privlačila mlade za tovrstno čudovito dejavnost (lovstvo namreč ni ubijanje, je vse drugo prej).

 

Lovci smo v javnosti žal vse bolj na udaru kritike in to ne po krivici. Za to smo krivi sami s svojim obnašanjem pa tudi delovanjem. Ne moremo se primerjati s čebelarji (karte Črni peter), saj so čebelarji v povsem drugi luči kot lovci. Karte Črni peter so čudovita kreacija, vendar v primeru lovstva bolj asociirajo  na igro na srečo, alkohol, kot pa je sama vsebina kart. Veliko bolj se bo potrebno potruditi, da  bomo bili v javnosti sprejeti kot naravovarstvena organizacija. Ravno zaradi povedanega bo potreben povsem drug celostni pristop; šele, ko se bodo razmere obrnile na bolje in bomo s strani javnosti sprejeti kot naravovarstvena organizacija, lahko nadaljujemo pot s kartami z lovsko vsebino v vrtcih in šolah kot igra v podaljšanem bivanju, na primer. Do takrat pa nas morajo predvsem sprejeti kot resno naravovarstveno organizacijo.

 

V tokratnem razmišljanju se bom navezal na pritisk Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na drastično povečan odstrel jelenjadi, čemur lovci nasprotujemo. Ne bom se zadrževal pri tej temi saj vam ja poznana iz medijev. Tu naša krovna organizacija LZS odločno nasprotuje odstrelu. Posledično pa na nujo ustanovitve Zavoda za lovstvo oziroma Zavoda za divjad, kot proti utež nerazumnem odvzemu divjadi iz habitata. (češ, da divjad povzroča škodo).    Seveda sem laik na tem področju, pa vendar, eden najslavnejših dramatikov, William Shaekespear je s svojim Hamletom in znamenitim " Biti ali ne biti …" sprožil vrsto drugih razprav in pomislekov ter motiviral k delu in dal nam laikom (tistim, ki nismo strokovni) možnost, da neškodljivo razpravljamo.

 

Morda se bodo nekatere misli ponovile iz mojih prejšnjih razmišljanj (naj mi bo oproščeno), pa saj je ponavljanje mati učenosti  »Repetitio est mater studiorum«.

 

Tu poudarjam na potrebo transparentnosti prenosa tako znanja in informacij naše krovne organizacije do merodajnih v osnovnih celicah (beri lovskih družinah), da se miselnost razvija v to smer. Da ne bodo slednji, kot po nekod, ne trdim, ali posplošujem, pa vendar; na »produktivnem« pogovoru v nekaterih LD,  zamahnili z roko, kot, da je to  nekaj nepomembnega, zapisano tam nekje samemu sebi namen ! Potrebno bo več strokovnosti in čimmanj samoupravljanja v lovskih družinah. Predlogi; ne bom se spuščal na strokovno plat, saj so predlogi in razmišljanje dobro podani s strani Mirana Zupančiča, predsednika ZLD Ljubljana Lovec, C letnik, št. 12/2017. Apeliram pa na to drugo človeško plat, da končno doumemo, da brez strokovnosti in znanja ne bo šlo. Predvsem sem zaskrbljen, ko poslušam kot je dr. Marjan Toš omenil:  »prazno mlatenje besedne slame« na preživetih lovskih posvetih in drugih oblikah nedejavnega sestankovanja in pametovanja tistih, ki o  »vsem vse vedo«

 

Na svetu so od nekdaj obstajale revne in bogate družbe. To sprejemamo kot nekaj samoumevnega, češ, nekateri pač imajo. Če pa se bolj poglobimo v razvoj družb, bi prišli do zaključka: nekateri imajo ker znajo. Katerikoli problem nas s podobno analizo pripelje do vedno istega vzroka: znanje. Poglavitna dejavnika za izboljšanje blagostanja ljudi sta, vlaganje v kvaliteto prebivalstva in v znanje. Prepričan pa sem, da je kvaliteta prebivalstva le posledica znanja. H kvaliteti prebivalstva namreč sodi šolstvo, vzgoja otrok, zdravje in še marsikaj. Dinamični razvoj znanosti, tehnike in tehnologije je večkratno povečal človekove zmožnosti. Pogoji za življenje in delo so se bistveno spremenili. Odprle so se stvarne možnosti, da se reši najbolj pereči eksistenčni problem človeka in družbe. V vsej tej naglici večkrat pozabljamo na naravo v kateri živimo. Pozabljamo, da je civilizacija lahko tudi samomor človeštva. Znanje je potrebno črpati tudi iz narave: Človek se od narave nerad uči. Morda se bo moral, ko ga bo narava izučila.  (Rudi KERŠEVAN)  Na marsikaterih področjih se nadaljuje praksa socializma: za znanje in pamet nihče ne vpraša. Ideje politikov o samoupravni utopiji so pokazale, da so bili vsi enaki analfabeti glede usodne vloge. Menim, da je v lovstvu preveč ostankov samoupravljanja in negativne kadrovske selekcije.

 

Torej morajo nastopiti mehanizmi za ravnotežje med pohlepnem izkoriščanju in življenju z  naravo. To pa je lahko med drugim tudi Zavod za lovstvo. Da se uresniči misel: naj tudi srna bo jelen in medved moj mejak. Merodajne v UO LZS ne apeliram, vljudno naprošam za transparentnost strokovnosti, da bo prosojnost idej in strokovnosti dosegla še tako skrite kotičke (beri LD).

Znanje - ali pa se bomo pridružili tistim, ki še dolgo ne bodo prišli do spoznanja, da se »kahel ne dela z ritjo, ritim so samo namenjene«.«. (Franc Leskovšek – Luka, delavcem v nikšički železarni). Brez dela in znanja je torej sleherna človeška skupnost obsojena, da pride »na kahlo To ni samo naš problem, to je problem vsega sveta. Tudi napredek najbolj bogatih je močno odvisen od tega, koliko revnih dežel bo okrepilo svoje ekonomije in s tem ne zanemarjalo okoljevarstvene smernice. Prišli smo do stopnje, ko so interesi in usode vseh narodov in dežel tako povezani med seboj, da je postalo temeljno vprašanje, ali bomo zmožni vse večje probleme reševati skupno ali pa bomo skupaj propadli. S svojim zgledom lahko bistveno pripomoremo k pozitivni promociji lovstva.  Ustanovitev Zavoda za divjad je brezpogojna.

 

S permanentnim in funkcionalnim izobraževanjem članov družine se lahko izboljša kakovost odnosov, večji vpliv in boljši vzgled. Vsak posameznik lahko na ta način prispeva skupnosti - družini. Vsi smo na isti ladji. Naj zaključim. Ernest Hemingway je napisal roman Komu zvoni; naslov  vzet iz znanih stihov Johna Donnea:  Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak človek je kos celine, del kopnega; če morje odplavi grudo zemlje, se Evropa zmanjša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se posestvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno; smrt slehernega človeka vzame del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni;  zvoni tebi    

                                                

                                                                                       Č. Miro Vučič                                                                                    

 

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi