Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Dnevno varstvo starejših po novem v stanovanju

Želja vseh je, da bi lahko živeli čim dalj časa v svojem domačem okolju in bili samostojni ter poskrbeli za svoje življenjske potrebe. Staranje žal velikokrat prinaša slabšanje zdravstvenega stanja in večanje potrebe po pomoči, ki ji svojci velikokrat niso kos.

Pri svojem delu opažamo povečane potrebe po dnevnem varstvu in porast prošenj za sprejem v dom, predvsem oseb z demenco. Dosedanje dnevno varstvo je potekalo tako, da so se uporabniki priključili obstoječim gospodinjskim skupinam, ki potekajo za naše stanovalce. Z leti smo pridobili izkušnje in ugotovitve, da ta način prinaša veliko nestalnosti v skupino. Začeli smo razmišljati, kako izboljšati storitev. Naš cilj je, da ponudimo prilagojene aktivnosti osebam, ki potrebujejo pomoč, usmerjanje in spremljanje v najbolj aktivnem delu dneva.

Nov prostor dnevnega varstva, ki ga odpiramo 3. septembra, se nahaja v tretjem nadstropju doma. Prostor je opremljen kot stanovanje. S tem želimo ustvariti okolje, ki bo imelo pridih domačnosti, povečalo udobje in občutek varnosti.

Z manjšo skupino uporabnikov bo po principih metode Montessori za starejše in osebe z demenco delala posebej izobražena zaposlena. V skupino se vključujejo še drugi strokovni delavci: delovna terapevtka, fizioterapevta, zdravstveno negovalno osebje in socialna delavka. Naši uporabniki dnevnega varstva se bodo lahko udeležili tudi družabnih dogodkov, ki se odvijajo za stanovalce doma.

Dnevno varstvo je namenjeno osebam starejšim nad 65 let, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe in bivanja v domu, potrebujejo pa strokovno organizirano obliko pomoči nekaj ur dnevno. Dnevno varstvo nudimo ob delovnih dneh, od ponedeljka do petka,  od 8. do 16. ure. Cena storitve je odvisna od tega koliko je oseba še samostojna in od obsega pomoči, ki jo potrebuje. Za 8h/dan znaša od 13,17 EUR do 21,56 EUR.

Za vključitev potrebujete izpolnjen obrazec Prošnja za sprejem ali premestitev v institucionalno varstvo in zdravniško mnenje, ki ne sme biti starejše od enega meseca. Skupaj s socialno delavko se boste pogovorili o vaših željah, potrebah glede dnevnega varstva in sooblikovali načrt vašega dnevnega druženja z nami.

Informacije in prijave uredite v socialni službi doma vsak delovnik od 7. do 15. ure osebno, po telefonu 01 750 80 86 ali po elektronski pošti info@ds-logatec.si.

Oglejte si tudi