Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

ŠD BARON PREDSTAVILO "PRSTOMÈT" V VRTCU KURIRČEK

V zadnjem tednu januarja so člani prstomètne sekcije ŠD BARON Logatec predstavili igro prstomèt malčkom v predšolskih skupinah: ZMAJČKI, ČEBELICE, MEDVEDKI in JEŽKI, v vrtcu Kurirček Logatec.
Malčkom so predstavili rekvizit-ploščke, povedali kje vse se igra lahko igra, za koga je primerna in bonton pri izvedbi igre. Pred začetkom igre so se malčki rokovali, si zaželeli »dober met«, ob koncu igre pa so športno čestitali zmagovalcem. Izvedli so tudi tekmovanje med dvema skupinama-ekipama otrok. Malčki so glasno navijali in spremljali rezultat ter pričarali prijetno tekmovalno vzdušje. Zanimanje malčkov je bilo veliko, tako, da je čas predstavitve na otrokom prijazen način minil zelo hitro.

Ob tej priložnosti gre zahvala vodstvu vrtca Kurirček in prisotnim vzgojiteljicam, ki so aktivno sodelovale pri predstavitvi nove zanimive igre primerne za vse starosti.  

 

Prstomèt: je igra z gumijastimi ploščki, podobna balinanju. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. Igra lahko poteka praktično na kakršnikoli podlagi in načeloma ni prostorsko omejena. Igrišče je predpisano le za prstomètna tekmovanja. Igro praviloma medsebojno odigrata dva igralca ali dva para igralcev, do dosežene 13. točke. Igra se z 8 ploščki in manjšim balinčkom.

Še nekaj vrlin igralca prstomèta.
Stara Angleška (gentlemanska) prstom
ètna športna pravila:
(Z nekaj popravki, prepisano iz knjige Vitomila Zupana – Levitan, str. 143)

1. Športnik – prstomètaš se ne baha,
2. Športnik – prstom
ètaš ne odneha,
3. Ne išče izgovora za neuspeh,
4. Zna mirno izgubiti,
5. Zna mirno dobiti,
6. Igra pošteno, fair play,
7. Igra najbolje kot zna.
8. Uživa pri mikavnosti tveganja,
9. V dvomljivih situacijah prepušča prednost tekmecu,
10. Ceni igro bolj od izida.

Besedilo in foto: Janko Repenšek

Oglejte si tudi