Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občina Logatec na 3 mestu med energetsko najbolj prodornimi občinami

V Ljubljani so v petek, 14. junija 2019, na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana. Občina Logatec pa je v kategoriji srednje velikih občin zasedla 3. mesto.
Montel Energetika.net in lokalne energetske agencije, v sodelovanju z Inštitutom "Jožef Stefan", so letos že devetič zapored priredile dogodek kjer se je razpravljalo o aktualnih energetsko-okoljskih temah in prisluhnilo primerom dobrih praks na tem področju iz tujine. Skupni imenovalec tako predavateljev kot  slušateljev je predstavljalo naše skupno okolje. Zelena prihodnost, obnovljivi viri energije, vplivi podnebnih sprememb, distribucija energije, mikro omrežja za trajnostno energijo vse to so pojmi, ki označujejo energetsko prodorne občine, ki se na svoji poti srečujejo s številnimi izivi ter žanjejo tudi marsikatere uspehe. Med takšnimi občinami je tudi Logatec. 

Občina Logatec, ki je zasedla tretje mesto med srednje velikimi občinami je v zadnjih letih energetsko sanirala že tretjino vseh javnih stavb, hkrati pa je v fazi načrtovanja DOLB Rovte in je začela izvajati tudi ukrepe na področju trajnostne mobilnosti. Za Občino Logatec je angažiranost pri projektih trajnostnega delovanja na visoki ravni. Občina uspešno pridobiva sredstva za izvedbo ukrepov v energetsko učinkovitost, saj je ravno energetska učinkovitost tista, ki omogoča povrnitev vloženih sredstev v obliki denarnih prihrankov, poleg tega je zaradi manjše rabe energije izrednega pomena tudi za okolje in vpliva na zmanjšanje emisij.

 

V okviru razpisa LS je Občina s kohezijskimi sredstvi izvedla energetsko sanacijo in prenovo za objekta:
- OŠ 8 talcev Logatec in
- Vrtec Kurirček Logatec.

 

V okviru razpisa JOB je Občina s kohezijskimi sredstvi izvedela tudi energetsko sanacijo in prenovo 5 javnih stavb Občine Logatec:

  • POŠ Laze
  • POŠ Hotedršica
  • Kulturni dom Tabor
  • Stara šola Rovte
  • Tržaška 27 (KPL).

Sanirani javni objekti predstavljajo objekte z naprednimi tehnologijami tako na področju učinkovite rabe energije kot s sistemi za izrabo obnovljivih virov. Toplotna črpalka je bila nameščena v objektih: OŠ Laze, Kulturni dom Tabor, OŠ Hotedršica in stavba Komunale. Stara šola Rovte je priključena na obstoječi sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. V vseh javnih objektih je bilo uvedeno energetsko knjigovodstvo. V energetsko saniranih javnih stavbah so vpeljani tudi energetski nadzorni sistemi, kar omogoča on-line preverjanje stanja sistemov v stavbah ter boljše upravljanje objektov.


Letošnje finalistke in nagrajene Občine

Letošnje finalistke so bile med malimi občinami občine: Poljčane (zmagovalka), Kobarid (2. mesto), Ribnica na Pohorju (3. mesto), Nazarje, Benedikt in Hrpelje-Kozina.  V kategoriji srednje velikih občin so bile občine: Bled (zmagovalka), Idrija (2. mesto), Logatec (3. mesto), Miklavž na Dravskem polju, Kanal ob Soči, in Ajdovščina. Finalistke v kategoriji mestnih občin pa so bile  letos naslednje mestne občine: Ljubljana (zmagovalka), Novo mesto (2. mesto) in Nova Gorica (3. mesto).

O komisiji

Letošnje energetsko najbolj prodorne občine je izbrala komisija v sestavi: vodja izobraževanja za energetske menedžerje po programu EUREM pri Institutu »Jožef Stefan« (IJS) dr. Boris Sučić, ki je tudi predsednik komisije, vodja Centra SRIP Pametna mesta in skupnosti in direktorica Operacije SRIP PMiS pri IJS dr. Nevenka Cukjati, direktor Goriške lokalne energetske agencije GOLEA Rajko Leban, direktorica Energetske agencije za Podravje EnergaP dr. Vlasta Krmelj, strokovni sodelavec Lokalne energetske agencije Gorenjska LEAG Črtomir Kurnik, vodja trženja energetskih rešitev pri Petrolu Robert Ostrelič in direktorica in urednica Energetike.NET Alenka Lena Klopčič.

Občina Logatec

 

 

Oglejte si tudi