Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ob prazniku občine Logatec priznanje v roke Smučarskemu klubu Logatec

 

Beseda praznik je etimološko povezana s pridevnikom prazen. Gre za to, da se ob praznovanju odstrani tisto, kar ni pomembno, kar je morda obremenjujoče, in se nadomesti z nečim pomembnim, je v uvodu v praznični dogodek ob občinskem prazniku 2020 (17. september) povedal letošnji povezovalec dogodka Miha Rus.Za našo občino je to zagotovo ravno 20. september, ki smo ga letos praznovali v nedeljo. Zakaj ravno 20. september? Na ta dan se namreč spominjamo prenosa sedeža občinskega urada iz Planine v Logatec, s čimer se je uradno ustanovilo okrajno glavarstvo, ki je začelo z delom prav na današnji dan. Logatec je tako postal središče nečesa večjega, pomembnejšega, kar je prispevalo k razvoju kraja in povezanosti z drugimi kraji v glavarstvu. 

 

Čeprav je praznik občine Logatec resnično dan, ki se ga mora veseliti in ponotranjiti prav vsak njen občan, pa je bilo letošnje praznovanje kljub temu drugačno. Pandemija COVID-19 nam je prinesla novo realnost, povezano s številnimi omejitvami. In prav zato ste, drage občanke, cenjeni občani, letos osrednji dogodek ob občinskem prazniku spremljali prek spleta. Osrednji govornik dogodka Berto Menard, župan Občine Logatec je  v prispodobi povedal, da dokler ostaja upanje, je mogoče vse -mir, ljubezen, spoštovanje. In prav z veliko mero ljubezni do smučanja, medsebojnega spoštovanja in vztrajnosti si je Smučarski klub Logatec prislužil občinsko priznanje za 50 - let aktivnega delovanja v logaškem prostoru.

 

Seveda je v dandanašnjem času posamezniku težko najti notranje ravnovesje in mir. Prav zanj so z mini koncertom poskrbeli mladi pihalci Pihalnega orkestra VERIS, ki so v zasedbi petdesetih članov pripravili izjemen glasbeni večer.

 

Želimo si, da bi se prihodnje leto zopet srečali, se družili, si segli v roko ter si ob prazniku zaželeli vse dobro na naši skupni poti.

 

 

Nekaj besed o letošnjem dobitniku

 

Smučarski klub Logatec je dejaven že od leta 1969. V obdobju 50 let so se zvrstile generacije smučarjev in tekmovalcev, ki so s svojo aktivnostjo prispevali k rasti in razvoju kluba. Smučanje v vseh oblikah in zvrsteh ima v Logatcu že zelo dolgo in uspešno tradicijo. Začetek organiziranega delovanja alpskega smučanja se prične v petdesetih letih v okviru Telesno vzgojnega društva Partizan, ki je združeval različne športne panoge, med drugimi tudi sekcijo za alpsko smučanje. Med člani so se znašli zanesenjaki, ki so imeli smučanje radi. Želja po znanju in napredovanju v tehniki in metodiki smučanja je takrat vodila Toneta Mihevca starejšega, da se je udeležil enega prvih seminarjev za učitelje smučanja v Planici, ga uspešno zaključil in nato organiziral prve tečaje na Tratah, Gorenjem in Dolenjem Logatcu. Leta 1969 so se posamezne sekcije v okviru Partizana organizirale v samostojne klube. Letnica 1969 je tako tudi začetek Smučarskega kluba Logatec. Prvi predsednik je postal Andrej Tollazzi, prvi smučarski trener pa Tone Mihec starejši. Klub je tako dobil nov zagon, pričeli so se prvi tečaji, prvi treningi med leskovimi količki in tekmovalci so se pričeli udeleževati tekmovanj v regiji, kakor tudi na republiškem nivoju. Zelo pomembno obdobje za razvoj kluba beležimo po letu 1970, ko je le-ta organiziral prvi tečaj za klubske vodnike in vaditelje alpskega smučanja. Tako so bili izšolani prvi kadri, ki so takoj poprijeli za delo in svoje znanje prenašali naprej. V času predsedovanja Janeza Smoleta, Antona Antičeviča, Tomaža Smrtnika, 

Staneta Jereba in Tomaža Lukančiča je pomembno vlogo odigralo tako imenovano smučišče - Široke njive, ki je bilo urejeno s prostovoljnim delom velikega števila članov. Zgrajena je bila tudi smučarska koča, ki je bila svečano odprta leta 1976. Tu je bil vrsto let, vse do zaprtja leta 1990, center druženja, kjer so se smučarji radi srečevali tudi izven smučarske sezone. Imeli so svoj teren za treninge, svojo vlečnico in agregat.

 

V klub so prihajali novi, mladi člani, ki so z prizadevnostjo postavili osnove tekmovalnega smučanja, ki se je kasneje odrazilo v organizaciji tekmovanja za Notranjski pokal, ki je bil prvič izveden 

v letu 1974 prav na pobudo logaškega smučarskega kluba. Prva tekma je bila izvedena na Širokih njivah, kasneje na Vojskem nad Idrijo. Smučarski klub Logatec je ves čas napredoval in v obdobju predsedovanja Matjaža Meseca, ko so bili uvedeni drugačni pristopi k organizaciji dela, treningov in nastopov,  postal vodilni klub v regiji. Dosežen je bil nivo, ko se je bilo potrebno odločiti o profesionalnem pristopu do treningov in tekmovanj. Organizirala se je Skupina »X« pod vodstvom poklicnega trenerja z licenco Boštjana Anderliča v katero so se vključili tisti tekmovalci, ki so želeli na tekmovalnem področju doseči največ.Z njegovim strokovnim pristopom so se pojavili tudi prvi uspehi na državnem nivoju. Vodenje kluba so nato prevzeli Drago Arhar, Sandra Jurkovič, in Peter Selan. Danes je predsednik kluba Jakob Arhar. Vsak izmed njih se je moral v času vodenja kluba spopadati s finančnimi izzivi, pomanjkanjem kadra, v obdobju zadnjih desetih pa tudi z upadom števila tekmovalcev. Vsak izmed njih je s svojim delom pripomogel k delovanju in obstoju kluba in v njem pustil svoj osebni pečat. Vodstvo, trenerji in člani pa ves čas pozitivno gledajo v prihodnost Smučarskega kluba Logatec in upajo, da se jim bodo pridružile nove generacije mladih, ki se bodo udejstvovale na različnih zahtevnostnih stopnjah - od športne šole, smučarske šole, rekreativnega smučanja, tekmovalnega smučanja in vzgoje smučarskega kadra.

 

Zato se je Smučarskemu klubu Logatec na predlog Športne zveze Logatec podelilo Občinsko priznanje Listina Občine Logatec za 50 let aktivnega delovanja v logaškem prostoru.

 

Občina Logatec

Oglejte si tudi