Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

O črpanju sredstev iz kohezije z ministrom Černačem

Vodstvo Občine Logatec se zaveda, da so projekti in investicije  povezane z veliki finančnimi vložki, ki jih sama brez pomoči države, Evrope in zadolževanja težko zagotovi. Prav z namenom iskanja rešitev za določene projekte  v okviru sedanje in prihodnje kohezijske perspektive, so se v torek, 2. junija 2020, na delovnem sestanku v Upravnem centru Logatec sestali Zvone Černač, minister RS za kohezijo, Marko Rupar, župan Občine Ceknica in Berto Menard, župan Občine Logatec. 

 

Izgradnja novega Narodnega doma v Logatcu s Knjižnico Logatec je zagotovo investicija povezana z dolgoletnim načrtovanjem in velikimi finančnimi posledicami.  Občina si prizadeva dobiti čim večji del sredstev iz naslova nepovratnih sredstev Evropske unije. Možnost vsekakor vidi v sofinanciranju izvajanja programov v novem kulturnem centru in nakupu dela opreme novih prostorov, kjer si po ocenah obeta približno 0,5 milijona evrov. Ker je objekt projektiran na način skoraj nič energetskih stavb, je možno pridobiti tudi približno 1,2 milijona evrov sofinanciranja iz EKO SKLAD-a. Kljub navedenim pričakovanjem sofinanciranja, pa bi lastni delež predstavljal še zelo velik zalogaj za proračun občine, zato  je pogovor z ministrom Černačem potekal v smeri iskanja možnosti, da bi se del sredstev za izvedbo tako pomembnega in za občane prepotrebnega projekta namenil tudi iz sredstev kohezije. Želja Občina Logatec je  za investicijo pridobiti vsaj še 1,5 milijona evrov nepovratnega evropskega ali nacionalnega sofinanciranja.

 
Na kohezijskih sredstva pa Občina Logatec čaka tudi pri projektu dograditve javnega kanalizacijskega sistema v aglomeraciji Logatec. Občina Logatec je v okviru Dogovora za razvoj regij (DRR) v sofinanciranje umestila omenjeno investicijo v okvirni višini sofinanciranja 1,5 milijona evrov. Čeprav so bila omenjena sredstva Občini že odobrena, pa sta se predstavnika občine in države pogovarjala predvsem v smeri, kdaj bo pristojno ministrstvo omogočilo začetek črpanja predvidenih sredstev.

 

Oskrba s pitno vodo ter preprečevanje poplav v občini Logatec so vsebine, ki jih vodstvo Občine želi urediti v najkrajšem možnem času.  Pri oskrbi s pitno vodo na področju predela Petkovec se prav tako čaka le še na dovolitev začetka črpanja sredstev sofinancerske pogodbe Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop (Vodovod Petkovec), kjer je bilo sofinanciranje že odobreno. Z ministrom Černačem, se je tako iskalo rešitve, kako čimprejšnji izpolniti pogoje, ki bi omogočili začetek črpanja sredstev. Za občino Logatec, in posledično tudi za številne druge občine na tem delu Slovenije,  pa je pomembna izvedba projekta Izgradnja suhega zadrževalnika Črni potok. Pri omenjeni investiciji gre za izboljšavo poplavne varnosti občine in tudi občin iz območja Ljubljanske kotline. S pomočjo suhega zadrževalnika Črni potok se bodo odvečne padavinske vode zadržale na samem izvoru, posledično pa se bo v času obilnih padavin pritok vode na področju Vrhnike močno zmanjšal. Ker je Občina Logatec tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja (predvidevamo do konca avgusta 2020) in je  investicija ocenjena na 1 do 1,5 milijona evrov, je pogovor med ministrom Černačem ter županom Menardom, pri izvedbi te investicije, potekal predvsem v smeri vključitve investicije v kohezijska sredstva zdajšnje perspektive. Sredstva kohezije za investicije iz sedanje perspektive namreč še niso porabljene v celoti oziroma ne bodo porabljena, saj določene priglašene investicije niso  pripravljene za samo realizacijo – posledično se zanje sredstva ne bodo porabila. Prav zaradi neporabljenih sredstev kohezije v sedanji perspektivi, je bil ministru predstavljen tudi predlog, da bi se Občini Logatec povečalo sofinanciranje na določenih obstoječih projektih, kjer so stroški izvedbe večji kot so bili planirani -  projekta KRAS.RE.VITA in MARJA. 

 

Občina Logatec

Oglejte si tudi