Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Potres osrednjeslovenske regije - SIQUAKE2020

#SIQUAKE2020 – Je geslo pod katerim je v začetku februarja potekal del vaje v kateri so sodelovale lokalne skupnosti iz 32. osrednjeslovenskih občin, Vlada RS, agencije, državna podjetja in zavodi, URSZR ter poveljniki in štabi civilne zaščite na vseh ravneh. Namen tega dogodka je povečati pripravljenost in sposobnost odzivanja celotnega sistema zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ter mehanizma Unije na področju civilne zaščite v primeru velikega potresa, ki prizadene osrednjo Slovenijo.

Slovenija leži namreč na območju, kjer je velika verjetnost za potres. Če pregledamo malo zgodovine, ugotovimo, da je bilo od 16. stoletja naprej zabeleženih 50 potresov, ki so presegali VII. Stopnjo na Evropski makroseizmična lestvici. Sedma stopnja je stopnja ko se večina ljudi prestraši in zbeži iz zgradb. Pohištvo se premakne in mnogo predmetov pade s polic. Mnoge dobro grajene navadne stavbe pretrpijo zmerne poškodbe: manjše razpoke v stenah, odpadanje ometa, odpadanje delov dimnikov; na starejših stavbah se pa lahko pokažejo velike razpoke v stenah in zrahljanje polnilnih sten. Scenarij za vajo je Slovenijo izpostavil potresu 8. / 9. stopnje, Logatec pa je bil uvrščen v del s 7. stopnjo intenzitete potresa. Te višje stopnje potresov bi v območju osrednje Slovenije povzročile veliko težav, saj je to območje gosto naseljeno, ima veliko dnevnih migracij in je križišče pomembnih prometnih in energetskih povezav. Prav s tem namenom se je izvedlo tudi to vajo, saj bi v primeru nepripravljenosti na tako katastrofo lahko imeli velike posledice. 

Člani štaba Civilne zaščite Logatec, so tako torkov dan preživeli v reševanju v naprej določenih teoretičnih nalog, ki bi se lahko odvijale tudi v primeru realnega scenarija. Ekipa štaba je bila postavljena v situacijo, kjer je bilo približno 200 poškodovanih in življenjsko ogroženih občanov, 40 objektov uničenih in več sto objektov popokanih. Med uničenimi in poškodovanimi objekti so bili trije gasilski domovi, javna uprava, zdravstveni dom in približno 850 stanovanjskih stavb. Štab je tako skrbel za razporejanje ljudi, opreme, pregled terena, zagotavljanje komunikacijskih kanalov, obveščanje občanov in podobne naloge. Po opravljenih nalogah, se je vaja zaključila in sledila je evalvacija pripravljenosti. Štab ocenjuje, da so postavljene naloge uspešno rešili, ampak da so še vedno možne izboljšave v procesih, opremi in pripravljenosti. 

Vaja, ki traja že od januarja 2019, se približuje tretji, zadnji točki, ko bo potekala praktična vaja Siquake 2020. Štiri dnevna vaja se bo osredotočala na operativno delovanje in usklajevanje na terenu med različnimi deležniki. Aktivnosti bodo med drugim zajemale identifikacijo potreb, reševanje iz poškodovanih objektov, nudenje NMP, organizacijo začasnih nastanitev in podobno. V ta namen bo pripravljenih več delovišč v Ljubljani in širši okolici, ki bodo simulirala posledice rušilnega potresa in na katerih bo delovalo okoli 800 različnih udeležencev iz Slovenije in tujine.

Oglejte si tudi