Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ne pozabite na Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Občina Logatec je v preteklih letih s pomočjo logaških čebelarjev, pridelovalcev in ponudnikov lokalno pridelane hrane na tržnici v Logatcu izvedla različne aktivnosti s poudarkom na lokalno pridelani hrani, ki do naših krožnikov ne prepotuje na stotine kilometrov. Omejitve povezane z novim koronavirusom nam onemogočajo številne vsakodnevne aktivnosti, a pripravo pravega slovenskega zajtrka v petek, 20. 11. 2020, si v krogu svojih domačih, brez vseh omejitev, lahko privoščite tudi letos.
Vlada Republike Slovenije je na 33. redni seji, 11. 10. 2012, sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki je objavljen v Uradnem listu RS, št. 77/12. Obeležimo ga vsak tretji petek v novembru. S tem praznikom smo v Sloveniji pridelani hrani dali pomemben pečat.

 

Na ta dan po vsej Sloveniji poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos jubilejni, že deseti po vrsti. Pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka je Čebelarska zveza Slovenije, zato je letošnji jubilejni slogan Zajtrk z medom – super dan!

 

Tradicionalni slovenski zajtrk, 20. 11. 2020, zaradi epidemije covid-19 letos ne bo izveden po šolah in vrtcih, kot v preteklih letih. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je letos skupaj s partnerji pri projektu z različnimi aktivnostmi več pozornosti namenilo ozaveščanju in spodbujanju najširše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma, v službenih kolektivih in kjerkoli drugod, z živili, ki so značilna za TSZ. Šole in vrtci pa so bili pozvani, da učencem in otrokom v okviru svojih vzgojno-izobraževalnih aktivnosti na daljavo namenijo pozornost o pomenu rednega zajtrkovanja ter hrani iz lokalne bližine.

 

Oglejte si tudi