Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Župnijska cerkev sv. Nikolaja v Dolnjem Logatcu: litoželezne spiralne stopnice

V južnem kotu vhodnega prostora pod zvonikom in pevskim korom ž. c. sv. Nikolaja v Dolnjem Logatcu vodijo na kor litoželezne spiralne stopnice (nem. Spindeltreppe), katerih izvor je bil do pred kratkim neznan. Raziskava je pokazala, da je bil oblikovno in tehnično dovršen izdelek narejen v Salmovi livarni v Blanskem na Moravskem.

V litoželezen steber so vstavljene posamezne stopnice s palico (nem. Stab) višine 87 cm, ki jih na vrhu povezuje zavito paličasto držalo za roke (nem. Handschine). Osemnajst palic izrašča iz tulipanastih cvetov, kar je značilno za tovrstne izdelke te livarne, enako tudi kaneliran stebrič (nem. Säule) ob vznožju. (Palice v zgornji etaži so preproste cevaste, morda nameščene sekundarno). Stik palice s stopnico je poudarjen z visečo rozeto, površina vsake stopnice je prekrita z mrežo rombov.

Provenienco potrjujejo risbe v katalogih te moravske livarne, saj se ograja v župnijski cerkvi tako po obliki kot v merah ujema z njimi. Risbo celote identičnih spiralnih stopnic najdemo v ilustriranem katalogu iz 2. polovice 19. stoletja (Fürst Salm'sches Eisenwerk Blansko – Niederlagen: Wien, Marxergasse Nr. 28 ‒ Brünn, Grosser Platz 21) na listu 31 pod številko 6. Izris oblikovno identičnega stebriča teže 11 kg je v taistem katalogu pod rubriko vmesnih stebričev (nem. Zwischensäulen) številka 197, kjer je nad celo serijo nemški opis Jede Säule 1 Meter hoch, ki sporoča višino vseh. Enaki stebriči so ostali v repertoarju ponudbe livarne tudi še leta 1925, ko je bila le-ta že dolgo v lasti praške delniške družbe Akciová společnost strojírny, saj jih vidimo v katalogu iz tega leta (Akciová společnost strojírny dřive Breitfeld, Daněk I spol), in sicer pod enako številko (197) v rubriki Prostřední sloupky (vmesni stebriči), tudi teža (11 kg) je ostala enaka. Enaki stebriči, a manjši (višine 87 cm), pa so v starejšem katalogu Salmove livarne, in sicer prav tako pod to številko; tu je zraven risbe stebriča prikazan tudi model enake palice, kot jih vidimo v Logatcu, in sicer pod številko 198.

Dolžinske mere palic in stebričev so v mlajših dveh katalogih navedene samo v decimalnem sistemu, v starejšem pa so podane v starih dunajskih oz. avstrijskih merah s palci (nem. Zoll), vendar je spodaj že pripisana tudi izmera v centimetrih. Navajanje tako starega kot metričnega sistema kaže na to, da je katalog izšel enkrat po letu 1872 - tega leta je bil namreč določen zakon, ki je uvajal metrični sistem v Avstriji, a so bile stare mere še vedno v veljavi.

Glede na višino – 87 centimetrov –  palic in stebriča litoželeznih spiralnih stopnic v cerkvi sv. Nikolaja lahko sklepamo, da gre za izdelek iz starejšega kataloga livarne, ki je bil aktualen v sedemdesetih in osemdesetih letih 19. stoletja.

  1. Logatec, ž. c. sv. Nikolaja, litoželezne spiralne stopnice (foto: Simona Kermavnar)
  2. Spiralne stopnice v ilustriranem katalogu Fürst Salm'sches Eisenwerk Blansko – Niederlagen: Wien (Marxergasse Nr. 28) ‒ Brünn (Grosser Platz 21) (© Muzeum Blanenska)
  3. Logatec, ž. c. sv. Nikolaja, litoželezne spiralne stopnice, izrez (foto: Simona Kermavnar)
  4. Stebrič in palica v ilustriranem katalogu Fürst Salm'sches Eisenwerk Blansko – Niederlage Wien (Landstrasse, Marxergasse Nr. 15) (© Muzeum Blanenska)

 

Avtorica: Simona Kermavnar



Oglejte si tudi