Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Logatec v samem vrhu po razvitosti občin v Sloveniji

Občina Logatec je med 212 občinami v Sloveniji zasedla zavidljivo 12 mesto na lestvici razvitosti slovenskih občin v letu 2019. Na prvem mestu je prestolnica Ljubljana, sledijo ji Trzin, Komenda, Cerklje na Gorenjskem in Naklo.


Posebna analiza razvitosti občin, ki je bila izvedena s pomočjo kazalnikov sistema ISSO (vir: Zlati kamen.si) je pokazala, da imamo v Sloveniji kar pet občin, ki so po lestvici razvitosti dobile oceno -  zelo visoka stopnja razvitosti. Na prvo mesto se je tako zavihtela Ljubljana, sledijo ji Trzin, Komenda, Cerklje na Gorenjskem in Naklo.
Sledijo občine z visoko stopnjo razvitosti, ki jih na lestvici 36 in med katerimi se zelo visoko nahaja tudi Logatec.  Prehitele so ga le občine Žiri, Novo mesto, Železniki, Škofja Loka, Šenčur in Brezovica.

In kaj odlikuje te občine? Visoka stopnja doseženega razvoja na različnih področjih od življenjskega standarda, prek razvitega gospodarstva, pa do socialne kohezije in varovanja okolja. Analiza združuje 32 kazalnikov z vseh osmih področij, ki jih sicer pokriva sistem ISSO. Nekaj kazalnikov, ki merijo blaginjo in stopnjo gospodarskega razvoja, ima dodatno utež. Posebnost analize ISSO je v tem, da združuje tri poglede: na doseženi razvoj (kazalniki stanja), na razvojno dinamiko (kazalniki dinamike) ter na razvojno pomembne aktivnosti občine (kazalniki aktivnosti). Pregled najbolj razvitih krajev izpušča dinamiko in aktivnosti ter se osredotoča na doseženo raven razvoja.

Po regijah močno izstopata osrednjeslovenska in gorenjska: od 41 najbolj razvitih občin jih je 13 v osrednjeslovenski in 12 v gorenjski statistični regiji. Zelo dobro se odreže severnoprimorska regija s sedmimi visoko razvitimi kraji. Po dva sta še v jugovzhodni Sloveniji ter v obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji. Zahodni del Slovenije torej izrazito odstopa. Edini vzhodnejši kraj, ki sodi po merljivih kazalnikih med močno razvite, je mestna občina Celje na 41. mestu. Na Dolenjskem močno izstopa Novo mesto na skupno sedmem mestu.Maribor na 74. mestu sodi po merljivih kazalnikih med povprečno razvite občine, še ugotavljajo odgovorini na projektu Zlati kamen.

Občina Logatec

Oglejte si tudi