Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Logaška Civilna zaščita občane neprestano ozavešča o pomembnosti posameznikove angažiranosti ob naravnih in drugih nesrečah

Verjetno se večina med vas še spomni svojih učiteljic, učiteljev in staršev, ki so nam vedno znova  dopovedovali, da moramo poštevanko znati kot pesmico, ki jo znamo povedati tudi v trenutku, ko nas nekdo zbudi iz sladkega spanca.  In če smo skozi leta šolanja to priporočilo ponotranjili, pa se vedno znova pokaže, da naravne in druge nesreče marsikoga med nami najdejo nepripravljenega, saj vedno znova pozabimo, DA NAS NIČ NE SME PRESENETITI.

Vedno znova nas narava ali nepravilno oz. nespametno ravnanje posameznika opozori, kako hitro se lahko znajdemo v situaciji, ko minute rešujejo življenja in naše premoženje. Takrat se zanašamo na gasilce, reševalce, jamarske in gorske reševalce, vedno večkrat tudi na enote, ki sestavljajo Civilno zaščito posamezne občine. In prav zato se je vodstvo sistema odziva na dogodke (SVOD) Logatec (štab Civilne zaščite) skupaj z vodstvom Občine Logatec odločilo za pot stalnega ozaveščanja in poučevanja svojih občanov na področju zaščite, reševanja in pomoči. S svojim proaktivni delovanjem želi preseči miselnost posameznika in skupnosti, da smo sami ob nesrečah in ujmah nemočni. Tako so pripadniki enot Civilne zaščite Logatec poleg nalog zaščite, reševanja in pomoči začeli z izvajanjem še ene pomembne naloge – poučevanja.

 

Ali znamo ob danem trenutku uporabiti AED defibrilator ali pa izvesti temeljne postopke oživljanja? Znamo pogasiti začetni požar ali zavarovati hišne odtoke pred naraščajočo podtalnico? Sploh znamo poskrbeti za svojo družino v primeru izrednih razmer? Vsak izmed nas bo moral na zastavljena vprašanja odgovoriti pritrdilno zaradi svoje lastne varnosti, varnosti svojih najbližjih in celotne skupnosti. Ker se v praksi vse prevečkrat izkaže, da ne znamo ravnati samozaščitno so pripadniki enot za zaščito, reševanje in pomoč občine Logatec začeli z izvajanjem številnih aktivnosti v sklopu katerih se motivira in pouči posameznika o možnostih samozaščite, o enostavnih načinih vzajemne in osebne pomoči. Ena od prvih večjih akcij je ugledala luč sveta v obliki gledališke igre, ki jo je izvedla skupina »Novi oder«. Igralci so v predstavi na šaljiv, a poučen način pripovedovali o tem, kaj nas ogroža, kako moramo biti pripravljen ob naravnih nesrečah in kaj vse moramo imeti v omari za prvo pomoč, ko ni elektrike, vode ali smo odrezani od sveta. Seveda tudi na tem področju ni šlo brez nagradnih testov. Na ta način se je pritegnilo občane, da so pričeli razmišljati o tem, kako bodo ob naravnih in drugih nesrečah pravilno odreagirali in kaj lahko iz področja preventive naredijo sami. S praktičnimi nagradami npr. manjšimi gasilnimi aparati pa si je marsikdo dopolnil najnujnejši komplet za samopomoč v nesreči. Vsi vemo, da si nekaj veliko lažje zapomnimo, če smo to doživeli in občutili na lastni koži. In prav zato se v Dolnjem Logatcu v septembru pred Upravnim centrom Logatec na Dnevu zaščite in reševanja predstavijo vse enote sistema zaščite, reševanja in pomoči občine Logatec, ki se jim pridružijo posamezne specializirane službe s področja gasilstva, policije in vojske. Na ta dan ima vsak izmed obiskovalcev možnost izvedeti, kaj počne posamezna enota civilne zaščiti, opazuje ali sodeluje v naprej načrtovanih in zaigranih postopkih reševanja npr. iz višine, avtomobila, ki je bil udeležen v prometni nesreči, ter se pouči o številnih samozaščitnih ravnanjih v konkretnih situacijah.

 

Žal se kot posamezniki in družba vedno pogosteje srečujemo z naravnimi nesrečami in številnimi nesrečami nespametnega in nepremišljenega ravnanja človeka. Zato pripadniki Civilne zaščite Logatec, gasilskih enot in drugih društvenih sestavov,  poleg aktivnega odzivanja na stiske ljudi vedno več časa in truda vlagajo v ozaveščanje in poučevanje občanov, ki bodo s svojim znanjem, pravilnimi in hitrimi odločitvami olajšali njihovo delo in pripomogli k varnosti celotne logaške skupnosti.

 

Oglejte si tudi