Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

KULTURNO RAZGIBANA POMLAD

S prihodom pomladi se razcveta tudi kulturno dogajanje v Logatcu. Praznovanje Gregorjevega prinaša bogat kulturni program v katerem sodelujejo logaški kulturni ustvarjalci. Logaška društva in izpostava JSKD pripravljajo delavnice, razstave in prireditve, marec pa prinaša tudi pregledne območne revije in srečanja.
Kultura v primerjavi z naravo tudi pozimi ne počiva. Čeprav se v januarskem »zatišju« odvije nekoliko manj kulturnih dogodkov, se ti pomnožijo že v kulturi posvečenemu februarju, marec s pomladnimi praznovanji pa simbolno prinaša še dodaten kulturni razcvet. V praznovanje Gregorjevega se vključujejo tudi logaški kulturniki, ki s svojimi skupinami in društvi oblikujejo številne dogodke, nekatere tudi v sodelovanju z JSKD. V tem duhu je v avli Upravnega centra že od srede februarja na ogled ekološko naravnana razstava Nakupujem s svojo mrežo, za katero so nakupovalne mreže in vrečke za trajno uporabo so nakvačkale članice Društva UTŽO Logatec. Izdelki bodo na ogled do 6. marca, nato pa jih boste lahko poiskali tudi na stojnici na Gregorjevem sejmu. Prav tako se že od sredine februarja v Galeriji hiša Sonca tedensko odvijajo delavnice sodobnega plesa, ki jih pod okriljem UTŽO in JSKD vodi plesalka Ema Križič. V program, ki bo potekal do sredine maja, se lahko vključi še kdo, željan svojemu telesu prijaznega gibalno raziskovalnega izražanja. V sklopu prireditev ob Gregorjevem sledi odprtje razstave Odsevi mladih src, v sredo 6. marca, ob 18.30, v Galeriji hiša sonca na Notranjski 14. Tu bodo svojo ustvarjalnost predstavili mladi člani otroške likovne šole JSKD, ki jo vodi Polona Pivk Mihevc, v programu pa bodo sodelovali tudi učenci logaške Glasbene šole. Dela bodo na ogled do 3. aprila, ob sredah pa tudi med 18.30 in 19. uro. V četrtek, 7. marca ob 18. uri v istem prostoru JSKD organizira otroško brezplačno ustvarjalno delavnico Gregorčkove knjižice, v kateri se bodo otroci srečali s knjigoveško dejavnostjo in spoznali postopek izdelave knjige. Pod vodstvom Brigite Vehar bo vsak lahko izdelal svojo, čisto pravo malo unikatno knjižico s trdimi platnicami. Zaradi omejitve števila udeležencev pa se je potrebno predhodno prijaviti. Istega dne bo v avli Upravnega centra postavljena razstava keramike z naslovom Ko se zemlja Prebudi. Keramične izdelke so ustvarili otroci in odrasli udeleženci v delavnicah vključevanja ranljivih skupin v urbanih naseljih na območju LAS s ciljem, ki jih je v Hotedršici vodila Darinka Lapajne. Krožniki, vaze, pisane sklede, milniki in figur e žuželk bodo na ogled do 4. aprila. V marcu pa nova sezona preglednih prireditev JSKD prinaša dva dogodka, Oder mladih in PlesTKalnico. Na 19. območnem srečanju otroških gledaliških skupin Oder mladih, se bodo v četrtek, 14. marca dopoldne, v logaškem Narodnem domu predstavile skupine z območja JSKD Logatec in Cerknica; Bobi palčke KD Novi oder s predstavo Igrajmo se
!, Zvezde in Metuljčki iz Vrtca Kurirček s predstavama Povodni mož in Stonoga Berta, Herojčki z OŠ Heroja Janeza Hribarja iz Starega trga pri Ložu s predstavo Gospod snežak, Gledališčniki OŠ Tabor s predstavo Rešitev išči v sebi in skupina Tko pa tko KD Novi oder s predstavo 3. V šestih predstavah bo nastopilo 78 mladih igralcev, srečanje pa bo strokovno spremljala dramska igralka Ana Ruter. Predstave so namenjene predšolskim in šolskim otrokom, zadnji dve pa starejšim, učencem zadnjih razredov OŠ, srednješolcem in odraslim. Zadnji dve predstavi sta še nezasedeni.

Na Plestkalnici pa bodo 20. marca ob 17. uri, v logaškem Narodnem domu zaplesale domače in gostujoče plesne skupine. Program bo stkan iz plesnih miniatur, ki so nastale v produkciji plesnih skupin, šol, klubov, … na območju JSKD Logatec in Ivančna Gorica, svoje niti pa bodo vpletle tudi  gostujoče plesalke Kulturno izobraževalnega društva Plesnoga. Prireditev bo strokovno spremljala koreografinja, mag. Ajda Tomazin, nastopile pa bodo Plesna pripravnica ter 2. In 6. razred baleta  Glasbene šole Logatec, Metuljčice Logatec Baletnega društva Postojna, Mlajša in starejša skupina Plesnega studia Taurus, Zvezde KD Živi korak Logatec, neodvisna skupina Inart ter Maša Korošec in  Plesoluna  KID Plesonoga.

Oglejte si tudi