Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Posthumna razstava likovnih del Franca Musca ob njegovi 70. letnici rojstva

Posthumni razstavi Franca Musca ob njegovi 70 letnici rojstva na pot 

Kdo je bil Franc Musec?

Za nas logaške likovnike  je bil dolgoletni član Društva likovnikov Logatec. Lahko bi rekli, da je bil eden od stebrov napredka in stabilnosti delovanja društva z vsem svojim delovanjem. S kritičnim pogledom in nasvetom je marsikomu pomagal, da je začel usvajati slikarske prvine in veščine.

Prav tako je Franc Musec, kot ljubiteljski slikar, poznan po svojem ustvarjanju motivov iz Notranjske, posebej pa še Logatca z okolico. Na Logaškem skoraj ni hiše, ki na steni ne bi imela njegove slike: marsikdo jo je dobil ob posebni priložnosti, praznovanju okrogle obletnice ali pa si jo je preprosto le zaželel. Velikokrat kot glavni motivi  na slikah nastopajo že skoraj pozabljene domačije in kmečka opravila, ki so njegovim slikam vtisnila značilen pečat. Preizkušal se je skoraj v vseh tehnikah. V začetku mu je bil blizu svinčnik in pastel, ustvarjal pa je tudi v akvarelu. Do popolnosti je dovršil svojo tehniko slikanja olje na platno. Tako se je skozi njegovo slikarsko življenje nabralo zelo veliko slik in drugih likovnih zapisov.

Likovno društvo Logatec se je kmalu po njegovem odhodu v večnost,  odločilo za  posthumno razstavo v čast in spomin svojemu članu in sokrajanu - slikarju  Francu Muscu. S svojo namero smo  seznanili domače, ki so dali na to svoje strinjanje in podporo. Tako imamo sedaj  možnost v treh logaških galerijah - Stekleni galeriji, Jožefovi galeriji in Galeriji hiše sonca videti srčiko njegovega likovnega ustvarjanja, ki bo preko njegove monografije - Med zemljo in oblaki  z nami živela še dolgo v prihodnji čas.

Naj spomin nanj živi med nami še naprej.

 

( Izsek iz uvodnega nagovora predsednika društva likovnikov Logatec ob otvoritvi razstave in predstavitvi monografije Logatec 9.11.2018,; fotografije -  Marjan Verč))

Oglejte si tudi