Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

PETJE LJUDSKIH PESMI JE ŠE ŽIVO

Na regijskem srečanju PEVCI NAM POJEJO, GODCI PA GODEJO, v organizaciji JSKD Logatec, ki ga je strokovno spremljala mag. Simona Moličnik, se je v nedeljo, 7. oktobra ob 16. uri, v Jožefovi dvorani v Logatcu, predstavilo 6 izbranih skupin iz osrednje Slovenije. Prireditev s katero smo se pridružili letošnjemu praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine je povezovala Sanja Rejc, kot gost pa je zaplesala tudi domača Folklorna skupina KTD Hotedršica.

Na prvo oktobrsko nedeljsko popoldne se je v Jožefovi dvorani odvilo regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž osrednje Slovenije. Občinstvo in nastopajoče je pozdravil logaški župan Berto Menard, poleg strokovne spremljevalke in vodij izpostav jo je zavzeto spremljal tudi župnik Janez Kompare, letošnji prejemnik Častnega občinskega priznanja.

Med skupinami, ki  jih je izbrala dr. Mojca Kovačič, strokovna  spremljevalka območnih srečanj letos ni bilo godčevskih skupin. Nastopile so le pevske skupine: Rovtarska Dekleta - DU Rovte, Mlada zarja - KD Franceta Prešerna iz Ivančne Gorice, Marija Baraga iz Cerknice, ljubljanske Drumlce ter Helena in Primož - oboji KUD Židan Parazol in Pevska skupina Cintare. Izbrane so bile tudi Pevke ljubljanske AFS France Marolt in Matej Kržič iz Cerknice, ki pa se nastopa niso mogli udeležiti.

 

Prireditev je potekala v prijetnem vzdušju, stare ljudske pesmi, na način, kakor so jih peli naši predniki je prepevalo 41 pevcev. Slišali smo pesmi z Notranjske, Benečije, Gorenjske, Dolenjske, Štajerske, Prekmurja in Porabja. Med starejšimi pevkami je bilo zelo lepo slišati tudi mlade glasove. Ob napevih Drumlc, Helene in Primoža ter Mlade zarje je po licih poslušalcev spolzela marsikatera solza. Ob koncu je splet notranjskih plesov odplesala še na novo obujena Folklorna skupina KTD Hotedršica. Simona Moličnik, magistrica muzikologije in urednica za ljudsko glasbo na Radiu Slovenija je po zaključku vodjem skupin predala strokovno oceno njihovega nastopa in jih pohvalila, ker gojijo, ohranjajo in poustvarjajo slovensko ljudsko pevsko izročilo naših prednikov. Opozorila je tudi na posamezna šibka področja in podla nasvete, kako lahko način petja še izboljšajo. Skupine je spodbudila k nadaljnjemu delu in napredku ter poudarila pomembnost skrbi za podmladek in prenos izročila na mlajše rodove. 

 

Posnetek prireditve bodo poslušalci Radia Ognjišče lahko spremljali 15. oktobra ob 21. uri. v oddaji PRO Pevci zapojte.
TPŠ

Oglejte si tudi