Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Obnovljen oltar v pokopališki kapeli sv. Križa v Planini

Lesen oltar je spet doma. Tokrat v malo drugačni obliki. Konec poletja 2020 smo oltar odstranili. Med odstranjevanjem arhitekturnih delov smo naleteli na nišo s stenskimi poslikavami.[1] Arhitekturni elementi so nastali kasneje kot pa kiparsko okrasje. V dogovoru z odgovorno konservatorko ZVKDS Nova Gorica smo v konservatorko-restavratorske posege vključili zgolj kipe s podstavki, zidano menzo in leseno stopnico. Sredi oktobra letos smo s posegi zaključili. V prihodnosti bodo obnovili tudi stenske poslikave.

Dela je izvedla Albina Kržič samozaposlena v kulturi, konservatorka-restavratorka. Pri projektu je sodeloval Stanko Peterlin in Albin Petrič. Za prevoz je poskrbel Stane Šuštaršič (za Škrlivc d.o.o.). Konservatorski nadzor sta vodili Minka Osojnik in Marta Bensa (ZVKDS, OE Nova Gorica). Del sredstev za obnovo je zagotovila župnija Planina pri Rakeku, del pa Ministrstvo za kulturo, v okviru Javnega razpis za izbor projektov na področju nepremične kulturne dediščine Republike Slovenije (2021/2022).

Albina Kržič, samozaposlena v kulturi, konservatorka-restavratorka


[1] Več dostopno na: http://www.noviceznotranjske.net/v-pokopaliski-kapeli-v-planini-pri-rakeku-pred-kratkim-odkrita-poslikava

 

Oglejte si tudi