Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

CANKAR JE RAZPLAMTEL KULTURNO USTVARJALNOST GENERACIJ

Prav na dan 100 obletnice smrti Ivana Cankarja, smo se z zaključno prireditvijo mladinskega literarno likovnega natečaja poklonili temu velikanu slovenske literature. To je bil eden izmed številnih dogodkov logaške izpostave JSKD, s katerimi smo se v letu Evropske kulturne dediščine pridružili vseslovenskemu praznovanju Cankarjevega leta.
V Stekleni galeriji logaške Športne dvorane so se 11. decembra, na prireditvi z naslovom Enajsta šola danes,  predstavili najmlajši likovni in literarni ustvarjalci. Izziv, ki ga je z natečajem že sedemnajsto leto zapored logaška JSKD postavila sodobni mladini, je obrodil bogate ustvarjalne sadove. Kakor si je Cankar v »Enajsti šoli«, med igro ob Ljubljanici pod Vrhniškim mostom, nabiral življenjske izkušnje in spoznanja, se tudi danes mladi marsikaj naučijo izven šolskih klopi. Logaški osnovnošolci, ki so ustvarjali ob spodbudi svojih mentoric, so v kar stotih literarnih prispevkih in stošestih likovnih delih upodobili in opisali svojo enajsto šolo. V prenapolnjenem prireditvenem prostoru smo slišali zgodbe devetih nagrajenih učencev iz tretje triade: Žive Hozjan, Neli Rovtar in Julije Cergolj iz OŠ 8 talcev, Špele Hribar, Maje Menart, Lucijana Jerine in Pie Golob Harbaš iz OŠ Tabor ter Davida Kranjca in Mance Oblak iz OŠ Rovte, ki so objavljene v zborniku s tridesetimi izbranimi prispevki. Na razstavi likovnih del otrok od 1. do 9. razreda, ki je bila na ogled že od 30. novembra do zaključne prireditve, pa je bilo mogoče občudovati bogato izpovednost otroškega notranjega doživljajskega in čustvenega sveta. V številnih likovnih tehnikah in raznolikih pristopih, ki so jih spodbudile mentorice, so v preprosti in iskreni otroški likovni govorici zaživele zanimive in izvirne rešitve. Med dvainštiridesetimi razstavljavci so bili v vsaki triadi nagrajeni avtorji, katerih dela so še posebej izstopala: Aleksej Razpotnik iz 2. in Lana Kos iz 3. razreda, Larisa Žerjal iz 5. razreda in Mika Umer Windschnurer iz 8. razreda  OŠ Tabor. Udeleženci in njihove mentorice so prejeli nagrade in priznanja ter Zbornik »skrivnosti z enajste šole na logaškem v 21. stoletju«. Zaključni dogodek iztekajočega se Cankarjevega leta sta ob povezovanju Ivane Zajc, z interpretacijo Cankarjeve poezije dopolnila Vid Sark in Boštjan Soklič, članice Društva kmečkih in podeželskih žena Logatec pa so, oblečene v notranjske narodne noše, navzoče pogostile s pestro ponudbo »cankarjanskih« dobrot.

Pred tem so bila že od prvega šolskega dne v avli logaškega Upravnega centra pod naslovom Portreti Ivana Cankarja, razstavljena otroška likovna dela, ki so jih v Cankarjevem letu pod mentorstvom prof. Urške Župec ustvarili učenci OŠ 8 talcev.

Prav tako so se odrasli literati posvečali Cankarjevi kratki prozi. Ob razpisu logaške JSKD za 10. Besedna dotikanja, so avtorji na oktobrski literarni delavnici z Matejem Krajncem v luči vprašanja »Kako Cankarja beremo danes?« predelali poslana besedila. Mentor delavnice, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist, je izbral kratke zgodbe in pesmi, s katerimi so se avtorji 19. novembra, predstavili v logaški knjižnici, na literarnem večeru Moje delo je knjiga ljubezni. Poezijo so prebirali Ana Balantič, Vladimir Kržišnik, Roža M. Pečnik Kertl in Milan Žniderič, prozo pa Jože Omerzu in Rozka Saje – Rozi. Večer so prijetno razgibali glasbeni vložki Mateja Krajnca. Nastopil je z uglasbenimi besedili sodelujočih avtorjev, ki so ga posebej navdihnila. Ob kitarski spremljavi so v duše poslušalcev sedala besedila Balantičeve Še vedno iščem rdečega goloba, Kržišnikova Spomin na…, Rože M. Pečnik Kertel Sanjam in Žnideričeva Zadnja. S tem poklonom je avtorjem in občinstvu podaril prijetno presenečenje. Ob koncu je pohvalil delo piscev in jih spodbudil k nadaljnjemu literarnemu ustvarjanju in objavljanju, vsakemu pa je podaril še svojo najnovejšo zgoščenko z naslovom Tihi dogovor. Prireditev je povezovala Tanja-Pina Škufca, ki je avtorjem ob zaključku podelila priznanja izpostave.

Tudi odrasli likovniki so imeli priložnost pobliže se srečati s Cankarjem in njegovimi deli. Z razpisom je JSKD povabil odrasle likovne ustvarjalce k iskanju navdihov za likovne interpretacije razmišljanj, ki jih ponuja vsebina Cankarjevih del v odsevu sodobne družbe. Logaška izpostava je 21. septembra v Galeriji hiša sonca odprla območno razstavo Likovne podobe ob Cankarjevih delih, na kateri so ustvarjalci z logaške, vrhniške in cerkniške izpostave predstavili svoja dela. V pogovoru je akad. slikarka Nuša Lapajne Čurin avtorjem podala strokovno oceno in nasvete ter spodbude za nadaljnje ustvarjanje. Za regijsko razstavo v Zagorju ob Savi je izbrala 43 del likovnikov iz osrednje Slovenije, med njimi tudi dela treh Logatčanov: Darinke Lapajne, Marcella Nontersberga in Matevža Škufce. Razstava je trenutno postavljena  v Galeriji Knjižnice Grosuplje, kjer bo na ogled do 15. januarja 2019.

Oglejte si tudi