Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

35.Večer pri vodnjaku na Čevici in praznovanje Dneva državnosti

 Kot že tradicionalno vsako leto ob tem času  je Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec na kresni večer v ponedeljek 24.junija 2019 pripravil tokrat že 35. Večer pri vodnjaku na Čevici. Glede na to da je to hkrati predvečer Dneva državnosti je bil uvodni del večera posvečen prazniku naše domovine Slovenije. Pevski zbor je že takoj na začetku ubrano in slovesno zapel državno himno. Brez napovedi je v nadaljevanju Anda Ovsec zrecitirala pesem Valentina Vodnika PESMA ZA MOJE ROJAKE. Sledil je nagovor g.Janeza Ovsca ob praznovanju dneva državnosti.Med drugim je dejal, da živimo v državi

, kjer se je že dodobra razvila privatna inicijativa in tudi demokracija. Ljudje kar najširše čutimo svobodo delovaja…in na to smo lahko ponosni.

Seveda bi si delali utvaro, da smo že dosegli končni cilj in da bi bili tudi v praksi  enakovredno upoštevani vsi državljani. Veliko je še problemov s pravno državo.V nekaterih vsebinah iz polpretekle zgodovine še ni prišlo do dejavnih spravnih dejan.Pa vendar, bolj kot kdajkoli prej imamo priložnost, predvsem pa vsak pri sebi odgovornost in dolžnost, da naredimo svojo domovino še bolj prijazno in bolj pravično za vse ljudi.

Nadaljevanje večera je bilo v znamenju prepletanje govorjene besede in glasbe. Logaški pevci so zapeli venček domoljubnih pesmi: Nad menoj se prva zvezda, Domov v slovenski raj, Ljubezen do domovine in PozdravGorenjski. Kot poseben gost letošnjega večera pa je bil prof.Janez Bogataj, ki je dodobra razložil, kako so kresni večer praznovali naši predniki, pa tudi kako ga praznujejo drugje po Evropi. Ljudje so že od nekdaj poskušali ob kresu podaljšati dan, podaljšati moč sonca, ki je včasih pomenil tudi moč življenja in preživetja. Zelo ga je razveselila avtentičnost praznovanja, saj kot je rekel, še nikjer ni doživel, da postrežejo z dobrotami kar med samim dogodkom. Vsem tem dobrotam gre posebna zahvala Čevčanskim ženam, ki so se tudi tokrat zelo izkazale. Njemu so sledili Ljudski pevci in godci iz Trebelnega, ki so bili zelo veseli vabila, da lahko zaigrajo v Logatcu. Tako so zapeli in zaigrali: Kje so tisti mladi fantje, Na kašči, Ko od doma sem odhajala , Midva sva bratca dva in Na pušelšanku. V nadaljevanju je v čast 200 letnici smrti našega velikega pesnika Valentina Vodnika, sledila recitacija pesmi KLEK v enkratni sugestilni drži Ande Ovsec. Na večeru se nam je na harmoniki predstavil tudi domačin Peter Černilogar, ki nam je za to priložnost zaigral dve Avsenikovi in sicer Kadar bom vandral in Gozdovi v mesečini. Proti zaključeku večera nam je Mešani pevski zbor ob spremljavi na harmoniko Petra Černilogarja, zapel še pesem HVALA TI, Anda Ovsec pa na kratko zaključila s Kratkočasno Pergobo o stari ženski , ki jo je bolel zob ( in to, da moraš v tem primeru jezik za zob).
Celotno prireditev je v izbranem besedišču povezovala in nas navduševala, povezovalka Marinka Dodič. Prav na koncu se je vsem sodelujočim , gostom in obiskovalcem zahvalilše tudi  predsednik Mešanega zbora Logatec Tone Jerina in obljubil , da se ob letu sorej zopet srečamo na istem mestu ob istem času.

Zapisal: Janez Ovsec / fotografije so k zapisu dogodka prispevali Primož Sark, Mirko Malneršič in Siniša Rančev)

Oglejte si tudi