Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Kam v Logatcu po pomoč?

Vlada Republike Slovenije je na svoji 8. redni seji sprejela besedilo Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo ter ga predložila obravnavo in sprejetje Državnemu zboru po nujnem postopku. Zakon še ni sprejet.

Predlog zakona med drugim   vsebuje naslednje ukrepe:

  • Prvi paket ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi. Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 25 %, za april in maj 2020 bodo prejeli po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 50 %. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.
  • Pomoč je namenjena tudi vsem rednim študentom s prebivališčem v Republiki Sloveniji, in sicer v višini enkratnega kriznega dodatka v višini 150 evrov, ki se izplača do 30. aprila 2020. Velikim družinam s tremi otroki predlog zakona namenja dodatek v višini 100 evrov, družinam s štirimi ali več otroki pa 200 evrov višji dodatek, poleg dodatka, ki ga že prejemajo. Upokojenci imajo pravico do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka, z namenom, da se zagotovi višja socialna varnost najšibkejših upokojencev, katerih pokojnine so nižje od 700 evrov. Dodatek se bo izplačal v treh različnih višinah: 300 evrov za pokojnine do 500 evrov, 230 evrov za pokojnine od 501 evrov do 600 evrov in 130 evrov za pokojnine od 601 evrov do 700 evrov. Prejemek se ne bo všteval v dohodek za ugotavljanje upravičenosti do pravic iz javnih sredstev po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke, saj je osnovni namen dodatka izboljšanje socialnega položaja upravičencev. Prav tako od prejetega solidarnostnega dodatka ne bo treba plačati dohodnine in prispevka za zdravstveno zavarovanje, dodatek pa tudi ne bo predmet davčne izvršbe. Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov so upravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.
  • Uvaja se tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije COVID-19. Do zneska v višini 200 evrov bodo lahko upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače in so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije. Sredstva za financiranje novega dodatka v zasebnem sektorju bo zagotovil delodajalec iz sredstev oprostitve plačila prispevka za pokojninsko zavarovanje.

 

Zakon v predlagani vsebini še ni sprejet, vendar pričakujemo, da se v predloge glede pomoči državljanom ne bo posegalo. Kljub znatnim ukrepom vlade  zakon ne zajema vseh skupin  državljanov, ki se jim bo materialni položaj v času razglasitve epidemije bistveno poslabšal.

Ob tej priložnosti vas želimo seznaniti, da vladne in nevladne organizacije v lokalni skupnosti občanom  nemoteno nudimo  potrebne informacije, skupaj iščemo rešitve, oblike celostne pomoči in podpore,  ki jo posameznik ali družina potrebuje. Na nas se lahko obrnete v primerih, ko potrebujete  materialno ali nematerialno pomoč. 

Za občane  smo za dodatne informacije in pomoč dosegljivi;

  • Center za socialno delo Ljubljana, Enota Logatec, telefon: 01 7590 670, elektronski naslov: gpcsd.logat@gov.si
  • Informacijski center Civilne zaščite občne, telefon 01 7590 626
  • OZRK Logatec, telefon: 041 678 474
  • Župnijska  Karitas Dolnji Logatec,  telefon: 040 722 552 -  ga. Marija Klančar
  • Župnijska Karitas Rovte, telefon: 040 522 140 -  g. Hieronim Kavčič

Oglejte si tudi