Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Jubilej Kraške ohceti obeležili brez poročnega para

Izjemna zavzetost ter predanost ohranjanju kulturne dediščine, običajev ter slovenskih navad prevzema naše prijatelje v pobrateni občini Repentabor v Italiji. S tradicionalno prireditvijo, ki združuje celoten kraj - Kraško ohcetjo se že 50 let trudijo ohranjati svež spomin na preteklost slovenstva in postaviti trdne temelje za prihodnje rodove tik za slovensko mejo.

Kraška hiša v Repentabru  je bila včeraj zvečer središče tradicionalnega kulturnega dogajanja ob začetku dogodkov povezanih s prireditvijo Kraška ohcet. Gre za prireditev, ki jo Slovenci na tem delu Italije organizirajo in ohranjajo živo že vse od leta 1968. Ohranjati tako dolgo tradicijo prireditve skozi tako dolgo obdobje dokazuje, da so bili v preteklosti postavljeni pravi cilji, ki posameznike in celotno skupnost že vrsto let povezujejo v homogeno celoto. Tako za mlade kot starejše krajane Repentabra je ohranjanje preteklosti, običajev ter zgodb postalo vodilo, ki za seboj pušča nove zgodbe, veselje, nepozabne trenutke - prežete z mislijo na svoj matični narod.

In čeprav je letošnja Kraška ohcet jubilejna, organizatorji - Zadruga Naš Kras, Kulturno Društvo Kraški dom in Občina Repentabor - niso bili uspešni pri iskanju mladega para iz njihove sredine, ki bi svojo ljubezen potrdil prav na tem dogodku. Ker pa organizatorje, po besedah župana Občine Repentabor Marka Pisanija, veže dolžnost do navdušencev, ustanovnih članov dogodka ter parov, ki so si v preteklih letih obljubili večno zvestobo na Kraški ohceti, so se odločili, da kljub temu obeležijo tako častitljivo obletnico Kraške ohceti in Kraške hiše. "Želja pa je tudi, da bi se kakšen mlad par, ki ceni naše običaje in našo tradicijo, ob letošnjem prazniku navdušil in se odločil, da se poroči na Kraški ohceti. Nepozabnost in doživetost tega praznika in obreda so občutno prikazani v spominih in pričevanjih vseh parov, ki so se poročili na Kraški ohceti in katera so zbrana v res lepi knjigi Vesne Guštin - Živio Kraška ohcet.", je še dodal repentaborski župan.

Dogajanje, povezane s Kraško ohcetjo, so odprli z spriložnostno razstavo posvečeno slovenski narodni noši treh lokalnih umetnic v Kraški hiši. Vse do nedelje, 26. avgusta, bo v Repnu veselo in živo tudi zaradi priložnostno odprtih Osmic, ki navdušujejo z domačo hrano in pijačo. 

Besedilo in fotografija: Romana Hribar, Občina Logatec


Oglejte si tudi