Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Jeseni novi dnevni center za starejše v Logatcu

Pred Domom starejših občanov Logatec so sredi julija položili temeljni kamen za gradnjo 1,2 milijona evrov vrednega novega dnevnega centra. Slovesnega dogodka sta se poleg župana Berta Menarda in direktorice Helene Primc Kalan udeležila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj in poslanka državnega zbora Iva Dimic.
»Vesel sem, da pristojno ministrstvo sledi našim potrebam, naša družba pa skrbi za človeka,« je uvodoma dejal župan in poudaril, da se tega zavedajo v vseh občinskih institucijah. Minister Cigler Kralj pa se je v nadaljevanju naslonil na čustven govor stanovalke doma, gospe Zorice, ki je orisala življenjsko pot vsakogar izmed nas, od rojstva do starosti, ko marsičesa morda ne moremo več opraviti tako kot nekoč, a si še vedno zaslužimo vse spoštovanje.  »Gospa Zorica nas je s svojim nagovorom spomnila na to, da ste starejši sodržavljani tisti, ki nosite največje stiske, veselje in bogastvo naše družbe. Iz tega lahko tudi na ministrstvu črpamo navdih, zakaj je treba poskrbeti za starejše na vseh nivojih. Imamo dolžnost poskrbeti za to področje,« je med drugim poudaril minister in dodal, da se je marca 2020,  v času covida pokazalo, kako zanemarjeno je bilo desetletje in več področje dolgotrajne oskrbe.  Zato so se, kot pravi, na ministrstvu takoj lotili urejanja tega področja. »Relativna sproščenost v tem poletju ni samoumevna, v prvi vrsti je sad trdega dela vsakega izmed nas, ki smo se držali ukrepov, se cepili, da se pripravimo na morebitne nove pojave covida. Kdor se še ni cepil, naj to stori zdaj, poleti, ko ima virus manjšo moč,« je pozval minister.

Po besedah direktorice doma Helene Primc Kalan se v zadnjih letih številni, tudi mlajši občani na dom že obračajo z vprašanji po dnevnem varstvu, zato, kot pravi, ne bo težko postopoma zapolniti 24 prostih mest. Sama gradnja bo predvidoma trajala osem mesecev, sledilo bo urejanje prostorov, jeseni pa naj bi center že dobil prve uporabnike. »Vrednost naložbe je 1,2 mio eur, 117 tisoč dobimo iz razpisa pristojnega ministrstva, ostalo iz prihrankov zadnjih 16 let,« je še dejala Primčeva.  

Iva Dimic, poslanka državnega zbora, ki si ves čas zelo prizadeva za sredstva za razvoj podeželja, je prepričana: »Ti ljudje potrebujejo enake storitve kot v mestih. PO njenih besedah tudi na Cerkniškem, od koder prihaja, potrebujejo širitev varstveno-dnevnega centra za osebe s posebnimi potrebami. »Zagotoviti skušamo nekaj apartmajev, kjer bi ti ljudje lahko živeli in tako razbremenili tudi svoje domače.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: Uroš Gutnik

 

 

 

Oglejte si tudi