Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Logaški poslovni forum – vnovič klic po odpravi birokratskih ovir

V okviru tedna obrti in podjetništva, ki ga v Logatcu letos pripravljajo že drugič, je danes v šotoru, na tako imenovani ulici obrti in podjetništva potekal poslovni forum, katerega udeleženci so skušali odgovoriti na nekatera ključna vprašanja, ki zadevajo slovenske, predvsem pa logaške obrtnike in podjetnike in poslovno okolje, v katerem delajo.

 Kaj Logatec nudi podjetnikom in obrtnikom? S tem vprašanjem, naslovljenim na logaškega župana Berta Menarda,  je voditelj razprave Danijel Lamperger, direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, odprl Logaški poslovni forum. Po Menardovih besedah je Logatec skušal slediti najrazvitejšim občinam, kot sta npr. Domžale in Trzin, in ju tudi dohitel. »Imamo odlično geostrateško lego, železnico, avtocesto, regionalno cesto in dve obrtni coni, zato zemljišč ne nudimo pod ceno,« je poudaril Menard. »Dosegamo nova delovna mesta z dodano vrednostjo.«

Sonja Anadolli, predsednica uprave Deželne banke Slovenije, sicer Logatčanka, je izpostavila tradicionalno povezanost DBS s kmeti: »Naša kmetijska gospodarstva so že mala podjetja,« je dejala. Po njenih besedah je tretjina kreditov DBS kmečkih, drugo pa so krediti malim podjetjem in prebivalstvu.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je na voditeljevo vprašanje, koliko front ima zbornica še odprtih, uvodoma pojasnil, da imajo obrtniki in podjetniki trenutno 121 zahtev za izboljšanje poslovnega okolja. Med njimi je izpostavil odpravo nepotrebnih birokratskih ovir, problem z regresnim zahtevkom in vajeništvo, ki bi po njegovih besedah moralo imeti poseben pečat.

Andrej Hren, generalni sekretar Slovenske gospodarske zveze iz Celovca vidi številne priložnosti za sodelovanje slovenskih podjetij z avstrijskimi, Andrej Šik, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta, ki je Italijo poimenoval »domovino birokratskih ovir«, pa je poudaril, da so vzpostavili sistem, v katerem lahko podjetjem pomagajo tako z informacijami kot tudi s storitvami.

O digitalizaciji je spregovoril Goran Novković, izvršni direktor GZS, ki ugotavlja, da Slovenija na tem področju nekoliko zaostaja za Evropo in dejal: »Država naj ustanovi agencijo, ki bo skrbela za prijavo na evropske razpise.«

Potem ko je Damjan Barut, namestnik poveljnika Civilne zaščite Logatec, ob nedavnih dogodkih v bližnjem Kemisu razmišljal o tem, kako občanom in državljanom zagotoviti okoljsko varnost, je Bogdan Oblak, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec, predstavil Paket Skupaj in izpostavil pomen sodelovanja med območnimi in matično zbornico. Med načrti, ki jih ima logaška zbornica pa je med drugim navajal poglobitev Paketa Skupaj, ohranjanje obstoječega in pridobivanje novega članstva in izobraževanje le-tega.

Blanka Markovič Kocen

Oglejte si tudi